Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 
 

Spørsmål og svar

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Spørsmål

Kan man bli vektløs uten å dra ut i rommet?

Svar

Ja, man kan oppnå tilnærmet vektløshet for en kort periode. Dette foregår ved såkalte parabelflyvninger der flyet følger en bane som en berg-og-dalbane. Ved å skru av motorene og la flyet «gli» over hver topp i banen, vil man få en periode på omtrent 20 sekunder der alt inne i flyet vil være omtrent vektløst.

Prinsippet som gjør dette mulig er følgende: Om du kaster et legeme, for eksempel en stein, følger den en parabelbane. Et fly som brukes til forsøk av typen nevnt ovenfor, flyr oppover på en slik måte at deler av flyets bane er en parabel. Fra et gitt punkt er flyet og alle gjenstander i det inne i samme parabelbane. En løs gjenstand inni flyet, som et menneske, vil derfor følge samme bane med samme hastighet, som flyet. Dermed vil det ikke virke noen krefter mellom denne gjenstanden og flyveggene, og gjenstanden ser ut til å være vektløs, ved at den svever omkring inne i flyet.

NASA har en illustrasjon om dette.

Et av NAFs medlemmer har vært med på en slik flyging, og du kan lese hans beskrivelse i artikkelen NAF-medlem i vektløshet i Nytt om Romfart nummer 98, 1996, sidene 13-15.

Tekst: Erik Tronstad

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.