Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 
 

Spørsmål og svar

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Spørsmål

Jeg har kommet over firmaer som selger navn på stjerner? Kan man virkelig kjøpe seg navn på en stjerne?

Svar

Nei, det kan man ikke. Det er helt korrekt at det finnes flere firmaer som «selger» navn på stjerner. Så vidt jeg vet opererer alle disse fra USA. Mot å betale noen titalls dollar, får kjøperen et flott bevis på at stjerne så og så har det navnet kjøperen har bedt om. Dette papiret er da også det eneste kjøperen i realiteten får.

Aktiviteten alle disse firmaene bedriver, er mildt sagt tvilsom. Grunnen er kort fortalt at ingen av dem har noen som helst eiendomsrett verken til stjerner eller noen rett til å navngi stjerner. Intet internasjonalt organ anerkjenner disse navnene, og ingen astronomer bruker dem.

I tidligere tider ga astronomene navn til stjerner, en praksis det forlengst er slutt på. Noen av de mest lyssterke stjernene på himmelen har gamle arabiske navn, men det er ikke navn etter personer. Når astronomer i dag lager nye stjernekataloger, gis stjernene der bare rent praktiske betegnelser etter hvilke posisjoner de har på himmelen.

International Astronomical Union (IAU) er et internasjonalt organ, som styres av og består av fagastronomer. Alle navn på himmellegemer (planeter, måner, asteroider samt overflatestrukturer som kratere, fjell, sprekker, riller og annet på disse) fastsettes av IAU. Og alle navn og betegnelser du finner på alle slags astronomiske karter, som benyttes både av profesjonelle astronomer og amatørastronomer, er vedtatt av IAU. På slike kart finner du ikke ett eneste navn fra alle disse firmaene som «selger» navn på stjerner.

Selv hevder firmaene å ha solgt millioner av stjernenavn. I så fall lever millioner av mennesker i den tro at for eksempel en nær og kjær slektning eller venn er udødeliggjort ved at dennes navn finnes på himmelhvelvingen.

En annen sak er at de stjernene det selges navn til, er så lyssvake at de ikke kan ses med det blotte øye. Mange av dem er også så lyssvake at de ikke engang kan ses i en vanlig prismekikkert. Du må ha i det minste ha et lite teleskop for å se dem.

Flere amerikanske observatorier får årlig mange henvendelser fra mennesker som har kjøpt slike stjernenavn, og gjerne vil komme og se stjernen de har navngitt. Mange av disse menneskene har fått seg en skikkelig «trøkk i trynet» når de da får høre sannheten, nemlig at ingen astronomer godkjenner denne salgsordningen og at ingen astronomer bruker disse navnene.

Siden det er flere firmaer som bedriver denne aktiviteten, og de ikke bryr seg om hvilke stjerner de andre firmaene «selger» navn til, kan du risikere at flere firmaer selger navn til samme stjerne. Om du fra et firma får et bevis på at stjerne så og så har navnet du har bestilt, kan du i prinsippet risikere at et annet av disse svindelfirmaene har solgt et helt annet navn til nøyaktig samme stjerne til en annen person!

Ønsker du å lese mer om dette, så ta en titt på:

Tekst: Erik Tronstad

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.