Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 
 

Spørsmål og svar

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Spørsmål

Hvordan er en romrakett bygd opp?

Svar

Alle romraketter består av to eller flere trinn. Nyttelasten, for eksempel en satellitt eller en romkapsel med astronauter, befinner seg i spissen, det vil si øverst på raketten.

Som regel benyttes forskjellige typer drivstoff i de forskjellige trinnene. Et typisk eksempel er de mye brukte Atlas-rakettene (amerikanske).

Første trinn benytter petroleum og flytende oksygen. Det brenner i to-tre minutter (etter hvilken modell) før tankene er tomme og trinnet kastes av.

Rundt førstetrinnet kan det være festet flere små motorer med fast drivstoff til hjelp i starten (ser ut som små raketter). De er utbrent og kastes av etter ca. ett minutt.

Andre trinn forbrenner flytende hydrogen og flytende oksygen. Når dette er utbrent, blir trinnet kastet av og satellitten, eller romkapselen, har gått inn i bane rundt Jorden (eller er kanskje på vei til Månen eller en planet, dersom det er et ubemannet romfartøy).

Romfergen er noe annerledes. Den ser ut som et litt spesielt fly og benytter en stor, brun tank med flytende hydrogen og oksygen som er festet på undersiden (eller på siden, når fergen står oppreist, klar til start). Tanken er større enn selve romfergen, men blir tom og kastes av ca åtte minutter etter start, rett før fergen går inn i bane rundt Jorden.

De to første minuttene etter start benyttes også to motorer (ser ut som to raketter festet på hver side av den store tanken) med fast drivstoff for å hjelpe til med å løfte romfergen opp i verdensrommet.

Inne i selve romfergen er det mindre drivstofftanker med hydrazin og nitrogentetraoksid til små manøvrer i verdensrommet og til oppbremsingen som er nødvendig for å sende fergen tilbake til Jorden.

Tekst: Øyvind Guldbrandsen

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.