Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 
 

Spørsmål og svar

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Spørsmål

Omtrent hvor mye koster en rakett?

Svar

De fleste middels store eller store rakettene som er til salgs, koster mellom 50 og drøye 100 millioner dollar. Satellitten på toppen av raketten koster gjerne like mye, ofte mer. Noen raketter kan skyte opp to store satellitter på en gang. Dermed kan blir samlet pris på hele greia opptil noen hundre millioner dollar (eller et par milliarder kroner).

Den dyreste ubemannede raketten man bruker i dag, er Titan 4. Den koster 400-450 millioner dollar. Den er ikke til salgs til private selskaper, men brukes av de amerikanske myndighetene, ofte til å skyte opp spionsatellitter. Disse kan koste like mye som hele raketten, slik at samlet pris blir ca. én milliard dollar.

Romfergen er det eneste romfartøyet som kan brukes flere ganger. En romfergeoppskyting koster ca. 400-500 millioner dollar, siden fergen er så komplisert og så mange må jobbe med den mellom hver oppskyting. Den kan ta med seg store nyttelaster. Noen av disse har kostet én milliard dollar, kanskje også noe mer.

Det finnes ganske små raketter som brukes til å skyte opp bittesmå satellitter. Samlet pris på rakett og satellitt er kan være så lav som rundt 15-20 millioner dollar.

Tekst: Øyvind Guldbrandsen

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.