Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 
 

Spørsmål og svar

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Spørsmål

Hvor fort går en romrakett?

Svar

Det kommer an på hva man sammenligner med.

For å gå inn i bane rundt Jorden må en rakett ha en fart på ca 28 000 km/h, det vil si ca. 7,8 km/s (km per sekund), i forhold til bakken. Man kan sende raketter opp i verdensrommet med en god del lavere fart, men da faller de ned etter noen minutter. Dette gjøres for eksempel fra Andøya i Nord-Norge.

Romfartøy som blir sendt til Månen eller for eksempel Mars, må gis en fart på ca. 40 000 km/h (over 11 km/s). Når denne farten er oppnådd, skrus rakettmotoren av, det utbrente rakettrinnet kastes av og romfartøyet (nyttelasten) fortsetter videre i fri flukt. De første timene eller par dagene av ferden, på vei utover, mistes det meste av utgangsfarten fordi Jordens tyngdekraft prøver å holde igjen romfartøyet.

Et romfartøy som blir sendt til Mars, vil etter et par uker ha en ganske jevn fart i forhold til Jorden på rundt 3 km/s (10 800 km/h). Jorden kretser rundt Solen med en fart på 30 km/s, så romfartøyet (eller romsonden, som det heter i slike tilfeller) har da en fart på ca 33 km/s i forhold til Solen. (nesten 120 000 km/h, eller mer enn 1000 ganger raskere enn det er lov å kjøre bil i Norge). Farten i forhold til Solen minker noe på vei utover, på grunn av Solens tyngdekraft.

En ubemannet romkapsel som ble sendt inn i atmosfæren til Jupiter, møtte atmosfæren med en fart på 170 000 km/h, men var bygget så solid at den ikke ble ødelagt.

Tekst: Øyvind Guldbrandsen

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.