Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 
 

Spørsmål og svar

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Spørsmål

Hvor mange mennesker har mistet livet på romferder?

Svar

Totalt har 18 mennesker mistet livet under romferder gjennom historien, fordelt på fire ferder:

 • 24. april 1967: Russeren Vladimir Komarov omkommer når landingskapselen til det sovjetiske romskipet Sojuz 1 styrter i bakken fordi fallskjermen ikke foldet seg skikkelig ut.
 • 28. juni 1971: Tre kosmonauter omkommer i tilbakevendingsfasen på grunn av trykkfall i romskipet Sojuz 11.
 • 28. januar 1986: Syv astronauter omkommer når den amerikanske romfergen Challenger eksploderer 71 sekunder etter start på ferden 51-L.
 • 1. februar 2003: Syv astronauter (deriblant en israeler og en indiskfødt) omkommer når den amerikanske romfergen Columbia går i oppløsning under tilbakevendingen på grunn av en skade på varmeskjoldet under ferden STS-107.

Ingen av de nevnte ulykkene hadde overlevende.

I tillegg har enkelte kosmonauter og astronauter (det vil si russiske/sovjetiske og amerikanske romfarere) omkommet under trening eller forberedelser til romferder.

Mest kjent er brannen i det amerikanske romskipet Apollo 1 den 27. januar 1967, under en bakketest et par uker før den virkelige ferden. Alle tre om bord omkom.

Mange nesten-ulykker har også skjedd under romferder, hvor romfarerne med nød og neppe har sluppet fra det med livet. Mest kjent er eksplosjonen i en oksygentank i Apollo 13 den 13. april 1970, da det var på vei til Månen.

Flere nesten-ulykker skjedde i Sovjetunionen/Russland:

 • Sojuz 5: Utstyrsseksjonen koblet seg ikke fra landingskapselen. Sistnevnte kom inn i atmosfæren med nesen først.
 • Sojuz 18A eller 18-1: Det tredje trinnet koblet seg ikke fra det andre trinnet.
 • Sojuz 23: Romfartøyet landet i en islagt innsjø. Kosmonautene var fanget i kapselen i et døgn i -20 °C.
 • Sojuz 33: Romfartøyet måtte avbryte møtet og sammenkoblingen med Saljut 6 og fikk en dramatisk retur.
 • Sojuz T-10A eller T-10-1: Bæreraketten eksploderte på oppskytingsrampen.
 • Mir: Våren 1997 var det både brann om bord i denne romstasjonen, og en kollisjon med et lastefartøy, som punkterte en seksjon så den ble tømt for luft.

Et langt høyere antall ikke-romfarere har omkommet under ulykker tilknyttet romvirksomhet, for eksempel ved at ubemannede romfartøyer har eksplodert på bakken. Denne listen ville blitt alt for lang til å gjengi her, men vi kan ramse opp romfartsulykker med dødsfall de to siste årene:

 • 23. februar 2004 omkom seks mennesker i en brann ved romsenteret Satish Dhawan, ved Sriharikota i India, da det plutselig tok fyr i drivstoffet til et motorsegment.
 • Den 22. august 2003 omkom 21 mennesker som jobbet ved en oppskytingsrampe ved Alcantara-romsenteret i Brasil da bæreraketten eksploderte. Raketten skulle brukes til Brasils tredje forsøk på å skyte opp satellitter.
 • Våren 2003 omkom to personer i separate ulykker i forbindelse med den omfattende, organiserte letingen etter vrakrester fra Columbia/STS-107.
 • Den 15. oktober 2002 omkom én russisk soldat og minst åtte andre personer ble skadet da en ubemannet Sojuz-U-rakett styrtet nært oppskytingsrampen i Plesetsk i Nordvest-Russland få sekunder etter start.
 • Den 12. mai 2002 omkom åtte arbeidere ved Bajkonur i Kazakhstan da store deler av taket på hangaren som rommet en tidligere sovjetisk Energia-bærerakett, påmontert romfergen Buran, raste sammen.

Den verste ulykken med kjent antall ofre skjedde i Sovjetunionen den 24. oktober 1960. 122 teknikere og offiserer omkom da en R-16 langdistanserakett eksploderte på oppskytingsrampen i Bajkonur, mens man prøvde å fikse en feil før en testoppskyting.

Blant de mange andre, mindre kjente ulykkene i Sovjetunionen kan vi nevne en i 1980. Da omkom rundt 50 personer da en rakett eksploderte på oppskytingsrampen Plesetsk i Nordvest-Russland

15. februar 1996 styrtet en kinesisk CZ-3B-rakett (Lang Marsj-bærerakett) i en landsby rett nær oppskytingsbasen. Kinesiske myndigheter opplyste at seks personer omkom. Vestlige journalister som kjørte forbi noen dager senere, så flere titalls hus som var fullstendig rasert. Journalistene mente minst flere titalls, kanskje noen hundre, av landsbybeboerne måtte ha omkommet.

Tekst: Øyvind Guldbrandsen

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.