Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 
 

Spørsmål og svar

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Spørsmål

Kan man få møte en astronaut?

Svar

I Norge er det svært vanskelig. Det går gjerne flere år mellom hver gang en astronaut besøker landet vårt. Tre-fire ganger har vi hatt amerikanske astronauter på besøk her i Oslo, som har holdt foredrag i foreningen vår. Dog med flere års mellomrom.

Om det finnes noe nettsted med oversikt med en oversikt over når en astronaut opptrer hvor, vites ikke. NASA har en side om hvordan man kan be om å få en astronaut til å stille opp på et arrangement.

En del av NASAs utadrettede virksomhet er at astronauter skal delta på ulike typer offentlige arrangementer. Generelt er det imidlertid slik at jo mer erfaring og flere ferder du har som astronaut, jo mindre må du stille opp på slikt.

Vær oppmerksom på at når det gjelder astronauter fra Apollo-programmet, er alle disse ute av NASA. Eneste unntak er muligens John Young. Det er mulig han fortsatt formelt er der. Uansett er han en slik veteran at han ikke må stille opp på noe som helst han ikke selv ønsker.

I hvilken grad astronauter fra måneferdene deltar på arrangementer, vites ikke, men det er nok svært sjelden. Edwin Aldrin, fra Apollo 11, er kanskje den som mest gjør slikt. Han er tidvis med på ulike romfartskonferanser, og har tydeligvis fortsatt en privat interesse av å fremme romvirksomhet.

Hans medastronaut på Apollo 11 og første menneske på Månen, Neil Armstrong, trakk seg meget raskt fra offentlighetens søkelys etter den ferden. Det har han fortsatt med siden. Eneste ganger han senere har stilt opp for NASA, er ved runde jubileer for Apollo 11.

Tekst: Erik Tronstad

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.