Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 
 

Spørsmål og svar

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Spørsmål

Hva skjedde med romdraktene fra Apollo-ferdene?

Svar

Selve romdraktene ble alltid tatt med tilbake til Jorden, fra alle Apollo-ferdene. Astronautene brukte dem under tilbakevendingen til Jorden.

Beholderne med forsyning av luft og kjølevæske, som astronautene bar på ryggen ute på måneoverflaten, ble imidlertid etterlatt på Månen. Etter at en besetning var kommet inn i månelandingsfartøyet etter sitt siste opphold ute på Månen, koblet de romdraktene sine direkte til ventiler/slanger i månelandingsfartøyet, og fikk luft og kjølevæske derfra. Ryggebeholderne ble tatt av, luken ut til overflaten åpnet igjen og beholderene kastet ut. Det samme tror jeg skjedde med overtrekksdrakter og sko de hadde utenpå selve romdraktene, og som var fulle av månestøv. Dette ble etterlatt på Månen for å spare vekt under oppstigningen fra Månen. Da var det viktigere å ha med noen ekstra kilogram månemateriale, enn ryggbeholdere, sko og overtrekksdrakter.

Jeg har ingen oversikt over hvor romdraktene fra ulike Apollo-ferder er i dag. Romdraktene Armstrong og Aldrin brukte på måneoverflaten på Apollo 11, er ved National Air and Space Museum i Washington, D.C., hvor de står utstilt.

Tekst: Erik Tronstad

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.