Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA og -FG

Av Øyvind Guldbrandsen

 

Artikkel publisert i Romfart Ekspress, nummer 7, 2002 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Det russiske Sojuz-romskipet som koblet seg til ISS' Pirs-modul den 1. november 2002 var første 5. generasjons Sojuz, betegnet Sojuz TMA.

Først og fremst er Sojuz TMAs til­bake­vendings­kap­sel ominnredet og gitt forbedrede seter, for at romfarere av flere vekt- og størrelsesklasser kan benytte seg av den. Bare 50 % av NASAs astronauter passet til Sojuz TM, hvilket var årsaken til at NASA i 1996 ba russerne utvikle Sojuz TMA, som 90-95 % av astronautene passer til. Dermed kan man være mindre diskriminerende ved uttak til ISS' langtidsbesetninger, som skal kunne benytte Sojuz-romskipene som «livbåt».

Det er også foretatt oppgraderinger av instrument-panelet og mye av utstyret ellers, i all hovedsak i Sojuz TMAs til­bake­vendings­kap­sel. Sojuz TMA veier ca. 200 kg mer enn sine nærmeste forgjengere, hvilket har krevd en viss oppgradering av Sojuz-bæreraketten.

Oppskytingen av Sojuz TMA-1 fra Bajkonur den 30. oktober 2002 var den første bemannede, og totalt fjerde, med denne Sojuz-FG-raketten. Den var utsatt to dager som følge av ulykken med den svært like forløperen Sojuz-U ved Plesetsk 15. oktober 2002 (se notisen Én omkom under mislykket oppskyting i Romfart Ekspress nummer 7, 2002).

Sojuz-romskipene må altså ikke forveksles med de 6-7 ganger lengre og 40-50 ganger tyngre Sojuz-bærerakettene, som blant annet har vært produsert i versjonene Sojuz-U, -U2, -FG, Sojuz-Fregat og Molnija, de to sistnevnte med et 4.trinn trinn for oppskyting til høyere baner. Rakettene benyttes til oppskyting ev en mengde forskjellige ubemannede romfarøy, foruten til de vanligvis bemannede Sojuz-romskipene, som har blitt produsert i variantene Sojuz, Sojuz T, Sojuz TM og nå Sojuz TMA, pluss noen ubemannede versjoner i serier som Zond- og Kosmos, alle med et individuelt nummer til slutt.

EP(«besøks»)-4-besetningen om bord i Sojuz TMA-1 bestod av russerne Sergej Zaljotin og Jurij V. Lontsjakov og den belgiske ESA-romfareren Frank De Winnie. Lontsjakov tilhørte opprinnelig reservebesetningen, men tok på kort varsel plassen til *NSYNC-medlem Lance Bass, som prøvde å bli historiens tredje «romturist», men ikke klarte å betale russerne for romturen han hadde bestilt (se notisen Bemannet romfart i Romfart Ekspress nummer 6, 2002).

EP-4 besetningen forlot ISS i Sojuz TM-34 og landet i Kazakhstan i mørket, før soloppgang den 10. oktober 2002.

 
Forrige notis | Neste notis | Alle Romfart Ekspress 2002 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.