Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Bemannet romfart

Av Øyvind Guldbrandsen

 

Artikkel publisert i Romfart Ekspress, nummer 6, 2002 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Datoer for ferder tilknyttet bemannet romfart. Endringer vil med stor sannsynlighet finne sted. Forrige tabell ble publisert i notisen Bemannet romfart i Romfart Ekspress nummer 5, 2002.

Progress M-46 ble koblet fra den internasjonale romstasjonen ISS den 24. september 2002. Etter planen skal den kretse selvstendig i bane rundt Jorden i to uker etter frakoblingen. Progress M1-9 koblet seg til ISS den 29. september 2002.

Romfergeflåten har sommeren 2002 vært strandet på bakken mens NASA har hanskedes med sprekkproblemer i drivstoffrør i hovedmotorene. Den første romfergeoppskytingen på fire måneder skulle finne sted den 2. oktober, men ble utsatt dagen i forveien da orkanen Lili truet kontrollsenteret i Houston. Oppskytingen av Atlantis, med direkteovering fra et TV-kamera festet utenpå den ytre tanken, ble til slutt foretatt 7. oktober 2002, like etter at herværende Romfart Ekspress måtte sendes til trykking. Omtale av denne ferden (STS-112/ISS-9A) vil derfor komme i neste Romfart Ekspress.

Det var lenge planen at fløteprins og fjortisidol Lance Bass i boybandet *NSYNC skulle bli med Sojuz TM-35 til ISS i slutten av oktober 2002, som den tredje såkalte romturist. Russerne avbrøt imidlertid opptreningen av ham og ba ham reise hjem fra Stjernebyen utenfor Moskva etter at Bass gjentatte ganger hadde brutt betalingsfrister. Det ser ut til å bli vanskelig for russerne å rekke å finne en annen, betalende passasjer. Hvis ikke vil Sojuz TM-35 bli skutt opp med kun de to profesjonelle romfarerne om bord (en russisk og en belgisk), mens det tredje, ledige setet vil bli fylt opp med 150 kg forsyninger til ISS. Russerne vil imidlertid da gå glipp av rundt 20 millioner sårt trengte dollar til romprogrammet.

Se egen tabell over disse ferdene.

 
Forrige notis | Neste notis | Alle Romfart Ekspress 2002 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.