Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TM-34 med ny turist til ISS

Av Øyvind Guldbrandsen

 

Artikkel publisert i Romfart Ekspress, nummer 3, 2002 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Det russiske romskipet Sojuz TM-34 ble skutt opp fra Bajkonur den 25. april 2002. Om bord var den russiske veterankosmonauten Jurij Gidzenko, den italienske ESA-romfareren Roberto Vittori og den sør-afrikanske datasikkerhetsentreprenøren, og historiens andre «romturist» Mark Shuttleworth, den første afrikaner i rommet (eller kanskje mer politisk korrekt: «euro-afrikaner», ettersom han er hvit, jamnfør sorte amerikanere, som foretrekker å kalle seg «afro-amerikanere»). At to av de tre om bord i Sojuz TM-34 var ikke-russere (ikke engang «ex-sovjetiske»), gir en indikasjon på hvor oppsatte russerne er på å selge plasser i Sojuz-romskipene for få inn kapital til romprogrammet.

Som sin turistforgjenger Dennis Tito, skal Shuttleworth ha betalt rundt 20 millioner dollar (ca. 170 millioner kroner) for den halvannen uke lange romferden. Men til forskjell fra Titos ISS-besøk, som var meget upopulært blant NASAs ledelse (se Den internasjonale romstasjonen: Romturist Tito bidrar til gnisninger Russland-NASA i Romfart Ekspress nummer 3, 2001), ble Shuttleworth tatt godt imot, og kunne bevege seg fritt i ISS. Etter Titos besøk skjønte NASA at det var nytteløst å nekte russerne å ta med hvem de ville til ISS, og ble i stedet enige med russiske Rosaviakosmos om retningslinjer for fremtidige «turistferder» til ISS. Shuttleworth gjorde også en del nytte for seg, blant annet i form av forskning på stamceller og AIDS-relaterte proteiner.

De tre koblet seg til ISS-modulen Zarjas nadirluke den 27. april, og forlot ISS åtte døgn senere i Sojuz TM-33 (se Bemannet romfart: Sojuz TM-32 og 33 i Romfart Ekspress nummer 7, 2001). Slike utskiftinger gjøres etter hvert som Sojuz-fartøyene blir modne for utskifting. Dermed ble de tre Ekspedisjon 4-besetningsmedlemmene etterlatt i ISS med den ferske Sojuz TM-34 som «livbåt». Ekspedisjon 4-besetningen ble brakt opp til ISS i desember 2001 (se Den internasjonale romstasjonen: STS-108 opp med ny besetning i Romfart Ekspress nummer 1, 2002). Sojuz TM-33 landet i Kazakhstan 5. mai 2002.

 
Forrige notis | Neste notis | Alle Romfart Ekspress 2002 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.