Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Den internasjonale romstasjonen: Sojuz TM-32 opp, Sojuz TM-31 ned

Av Øyvind Guldbrandsen

 

Artikkel publisert i Romfart Ekspress, nummer 3, 2001 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Det russiske romskipet Sojuz TM-32 (ISS-2S) ble skutt opp 28. april 2001. Formålet var i utgangspunktet relativt trivielt, nemlig å bytte ut det gamle ISS-tilkoblede Sojuz-romskipet med et ferskt. At ferden fikk så stor mediadekning skyltes at verdens første såkalte romturist, D. Tito, var blant de tre som ble sendt opp i TM-32. NASAs sterke uvilje mot å ha ham om bord bidro muligens bare til å øke medienes interesse (se notisen Den internasjonale romstasjonen: Romturist Tito bidrar til gnisninger Russland-NASA i Romfart Ekspress nummer 3, 2001.)

Sojuz TM-32 ble tilkoblet den russiske ISS-modulen Zarjas nadirluke 30. april. Begivenheten ble observert fra romfergen Endeavour, som bare rundt 14 timer senere var blitt frakoblet ISS (se notisen Den internasjonale romstasjonen: STS-100/ISS-6A: Endeavour opp med Canadarm-2 og MPLM i Romfart Ekspress nummer 3, 2001). Man ønsket ikke å koble Sojuz TM-31 til Zarja før MPLM-modulen Rafaello var fjernet fra den amerikanske ISS-modulen Unity, til det sitter Zarjas og Unitys nadirluker for tett til at dette regnes som trygt. Av sikkerhetshensyn motsatte NASA seg også at Sojuz TM-31 ble koblet til ISS før også Endeavour (medbringende Rafaello lasterommet), hadde koblet seg fra ISS, selv om marginene var brukbare og russerne, til NASAs store irritasjon, først gikk inn for å gjøre dette.

Det kan opplyses av Zvezdas nadirluke er plassert lenger bak på ISS og dermed skulle kunne brukes i slike situasjoner. Her, som på Zvezdas senit- og frontluke (sistnevnte er tilkoblet Zarja) er imidlertid låsmekanismene beregnet på å ha tyngre moduler tilkoblet og har således en annerledes konstruksjon enn de to ISS-lukene Sojuz/Progress hittil har benyttet, det vil si Zarjas nadirluke og Zvezdas akterluke. Zvezdas nadirluke vil først kunne benyttes av Sojuz- og Progress-fartøy når et koblingsadapter monteres, antakelig i løpet av 2001. Zvezdas zenitluke skal opptas av SPP-modulen.

Av sikkerhetshensyn må alltid et Sojuz-fartøy være tilkoblet ISS. Andre «livbåter» finnes ikke. Sojuz har en holdbarhet på rundt 1/2 år i rommet, og siden Sojuz TM-31 ble skutt opp 31. oktober 2000 (se notisen Første langtidsbesetning til den internasjonale romstasjonen skutt opp i Smånytt om Romfart nummer 7, 2000) var det i slutten av april 2001 på tide å bytte det ut. Dette er en praksis Sovjetunionen har bedrevet i romstasjonprogrammet siden tidlig på 80-tallet (da var holdbarheten kortere). De første årene var det den samme besetningen som ankom med det nye romskipet som få dager senere returnerte med det gamle. Med Mir-programmet gikk man over til den mer logiske arbeidsfordelingen å samtidig bytte ut langtidsbesetningene. Men ikke i dette tilfellet: De samme tre som ankom i TM-32 returnerte til Jorden i TM-31 den 6. mai.

 
Forrige notis | Neste notis | Alle Romfart Ekspress 2001 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.