Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Første langtidsbesetning til den internasjonale romstasjonen skutt opp

Av Øyvind Guldbrandsen

 

Artikkel publisert i Smånytt om Romfart, nummer 7, 2000 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Den 31. oktober 2000, bare seks dager etter avslutningen av STS-92 (forrige notis) ble den første langtidsbesetningen skutt opp til den internasjonale romstasjonen ISS i det russiske romskipet Sojuz TM-31. Den erfarne besetningen utgjøres av den amerikanske astronauten William Sheperd og de russiske kosmonautene Jurij Gidzenko og Sergej Krikalev. De tre skal etter planen bli om bord i ISS i 117 døgn (4 mnd.).

Sammenkoblingen til ISS fant sted den 2. november. Det var luken i Zvezdas akterende som ble benyttet, den samme luken som Progress M1-3 (se notisen SOR2000501) koblet seg fra dagen i forveien, før den ble sendt ned i atmosfæren. Dette var første gang et Sojuz-romskip ble koblet til ISS. De fem tidligere ISS-besetningene har blitt brakt opp med amerikanske romferger og tilbrakt rundt en uke hver ved ISS.

Etter ankomst ba besetningen lett forfjamsede romprogramledere om at stasjonen på i hvert fall denne ferden (kalt «ekspedisjon én») kunne få radiokallenavnet Alpha. Alpha var navnet på det opprinnelige konseptet som denne stasjonen bygger på, og som etterfulgte USAs planlagte «Freedom». Da russerne ble brakt inn i prosjektet i 1993 mente de imidlertid at «Alpha» ville gi inntrykk av at dette skulle bli den første permanent bemannede romstasjonen, og dermet vorde Mir-programmet stor urettferdighet. I stedet forselo russerne å kalle stasjonen for «Beta». Den dag i dag har stasjonen som helhet ennå ikke fått noe offisielt navn annet enn forkortelsen ISS, av International Space Station.

 
Forrige notis | Neste notis | Alle SOR 2000 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.