Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Første ISS-modul skutt opp

Av Øyvind Guldbrandsen

 

Artikkel publisert i Smånytt om Romfart, nummer 7, 1998 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Oppskytingen av den amerikanskfinansierte (235 millioner dollar), russiskbygde kontrollmodulen FGB Zarja (Soloppgang), den første modulen i den nye, internasjonale romstasjonen ISS, fant sted den 20. november 1998 kl. 07:40 norsk tid fra Bajkonur-basen i Kazakhstan. Det var en tretrinns Proton-rakett som ble benyttet til denne ISS-1A/R-ferden, som innleder Fase 2 i det internasjonale romstasjonprogrammet. (Se notisene Flere romstasjonforsinkelser i Smånytt om Romfart nummer 6, 1998, STS-91: Romferge/Mir-programmet avsluttet i Smånytt om Romfart nummer 4, 1998, Forsinkelser og kanselleringer i Smånytt om Romfart nummer 3, 1998, Den internasjonale romstasjonen i Smånytt om Romfart nummer 3, 1997, Romstasjonforsinkelser i Smånytt om Romfart nummer 1, 1997, Mir og Alpha i Smånytt om Romfart nummer 2, 1996, Stadig mer internasjonal romstasjon i Smånytt om Romfart nummer 8, 1994 og Romstasjonen Freedom i Smånytt om Romfart nummer 2, 1993.)

10 minutter etter start ble den 20 tonn tunge Zarja frakoblet den russiske bæreraketten i en bane på 185 km x 354 km/51,6°. Solpanelene og antennene ble foldet ut få minutter senere. I løpet av fire dager skal banen etter planen ha blitt gjort sirkulær i en høyde av 385 km. Her skal Zarja kobles sammen med den amerikanskbygde nodemodulen Unity, som skal opp 3. desember med Endeavour på STS-88/ISS-2A. Banen har samme inklinasjon som Mir, men ligger i et annet plan. Russerne foreslo å utsette oppskytingen i noen timer for å komme i samme plan som Mir, men NASA avslo dette fordi forslaget kom for sent.

Zarja er konstruert for en levetid på 15 år. ISS, som også ESA, Japan, Canada og Brasil deltar i, skal etter nåværende planer bli ferdigbygget i 2005. Den vil da ha en masse på 425 tonn og ha en størrelse, inkludert de digre solpanelene, på 108 m x 88 m.

 
Neste notis | Alle SOR 1998 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.