Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Mislykkede oppskytinger

Av Øyvind Guldbrandsen

 

Artikkel publisert i Smånytt om Romfart, nummer 1, 1998 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Mislykkede oppskytinger av romfartøy blir det nok ikke slutt med på svært mange år. Vi nevner tre som gikk ad undas de siste månedene:

Brasil forsøkte å bli medlem av «satellittklubben» ved å skyte opp den 115 kg tunge SCD-2A med en VLS-1-rakett (begge altså bygget i Brasil) fra Alcantara den 2. november 1997. En av fire faststoffmotorer tente ikke ved start, og raketten måtte destrueres etter 65 sekunder.

En Proton-rakett plasserte den 25. desember AsiaSat 3 i tilnærmet geostasjonær overføringsbane. Men satellitten har uvanlig nok ikke drivstoff til å komme opp i den endelige geostasjonære banen, og er dermed ubrukelig. Det var meningen Protons 4. trinn skulle gjøre den jobben, men en mulig sprekk i en gassturbin forhindret trinnet i å tenne på nytt. Dette var den første mislykkede kommersielle Proton-oppskytingen.

En Shavit-oppskyting av rekognoseringssatellitten Ofek  4 (både rakett og satellitt israelske) endte i Middelhavet den 22. januar, fordi noe klikket i sluttfasen av oppskytingen. Ofek 3 (se notisen Nybyggere i rommet - Israel skyter opp Ofeq 3 i Smånytt om Romfart nummer 3, 1995) ventes å svikte i løpet av året, så israelerne vil prøve å forsere oppskytingen av Ofek 5 til før år 2000 for å få minst mulig glippe i overvåkningen av Araberstatene.

 
Forrige notis | Neste notis | Alle SOR 1998 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.