Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Boeing sluker McDonnell Douglas

Av Øyvind Guldbrandsen

 

Artikkel publisert i Smånytt om Romfart, nummer 2, 1997 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

De to amerikanske fly- og romfartsselskapene Boeing og McDonnell Douglas annonserte i desember at de til sommeren - dersom de amerikanske myndighetene gir sin endelige godkjennelse - går sammen til ett kjempeselskap. Selv om det blir kalt en sammenslåing, er det i praksis Boeing som kjøper opp McDonnell Douglas for den nette sum av ca 12 milliarder dollar (ca. 83 milliarder kroner).

Boeing står bak byggingen av passasjerflyene med samme navn, (som Boeing 737 og 747) mens McDonnell Douglas har produsert flyene i DC- og MD-serien (DC-9, MD-80 etc.) I romfartsbransjen er det Boeing som er NASAs hovedkontraktør for den internasjonale romstasjonen. Boeing er også partner i Sea Launch-prosjektet, bygger romfergens ytre tank, IUS-trinnene, og har produsert flere hemmelige, militære satellitter. McDonnell Douglas står for bygging og salg av Delta-rakettene.

Flere andre oppkjøp/sammenslåinger mellom amerikanske «aerospace»-selskaper er blitt foretatt i det siste. Tidligere i 1996 kjøpte Boeing opp romfartsdivisjonen til Rockwell International, og ble dermed sterkere involvert i romfergeprogrammet, bl.a gjennom United Space Alliance, det private firmaet som fra sist høst overtok den daglige driften av romfergeprogrammet. Rockwell hadde også kontrakten på byggingen av GPS-2- og -2A-, og de planlagte 5. generasjons GPS-2F-satellittene. Det nye Boeing blir USAs største «aerospace»selskap, foran Lockheed Martin, som ble dannet av at Lockheed og Martin Marietta slo seg sammen i 1995. Lockheed Martin er imidlertid fremdeles størst på romrelaterte prosjekter.

 
Forrige notis | Neste notis | Alle SOR 1997 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.