Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Ubemannet prøveferd med sovjetisk romferge

Av Ragnar Thorbjørnsen

 

Artikkel publisert i Smånytt om Romfart, nummer 4, 1982 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

De siste fire årene har det i Vesten med jamne mellomrom blitt rapportert at Sovjetunionen var i ferd med å bygge sin egen romferge. Ca. kl. 23.30 norsk tid den 3. juni 1982 ble den sovjetiske romfergen skutt opp på sin første prøvetur i rommet. Prøveturen foregikk uten mennesker om bord.

Romfergen ble skutt opp med en Proton-bærerakett og gitt betegnelsen Kosmos 1374. De første dataene man har fått analysert, tyder på at oppskytingen foregikk fra Kapustin Yar ved Volga-elven nær Det kaspiske hav. Dette stedet har i årevis vært brukt til å skyte opp forholdsvis små ubemannede satellitter. Oppskytingen av den sovjetiske romfergen fra dette stedet gir Kapustin Yar en helt ny rolle i det sovjetiske romprogrammet. Proton-bærerakettene har tidligere bare vært brukt fra Tyuratam.

Ferden varte i 109 minutter og romfergen gjorde litt over ett omløp rundt Jorden. Den foretok hva vestlige observatører mener var en vellykket tilbakevending gjennom atmosfæren og landet til vanns i Det indiske hav. Landingen skjedde omtrent 560 km sør for Kokos-øyene, et område om lag 2250 km nordvest for Australia. Koordinatene til landingsstedet er omtrent 17° S og 98° Ø.

Romfartøyet ble hentet opp av vannet av en flåtestyrke på syv sovjetiske skip. Disse ble skygget av et australsk Orion-fly, men det er ikke meldt om australerne fikk tatt noen bilder av romfartøyet. Amerikanske observatører lurer nå på hvorfor et romfartøy som er bygget for å lande på en flystripe, ble tatt ned i et havområde. Det er foreløpig ikke kjent hvorvidt siste fase av tilbakevendingen foregikk med fallskjermer, eller om romfartøyet flatet ut og nærmest landet som et sjøfly.

Den bemannede utgaven av den sovjetiske romfergen ventes å veie omtrent 18 tonn, og er mye mindre enn den amerikanske romfergen. Sistnevnte veier rundt 78 tonn og skal i sin endelige versjon kunne ta med en nyttelast på 29,5 tonn til lav jordbane.

Den sovjetiske romfergen, som nå er blitt skutt opp med en konvensjonell bærerakett, ses i Vesten på som første del av en totrinnsplan. Andre del av planen skal være byggingen av en gjenbrukbar bærerakett som lander som et fly etter å ha kvittet seg med romfergen.

Observatører som har diskutert den første sovjetiske romfergeoppskytingen, har opplyst at flere tidligere uvanlige ubemannede sovjetiske ferder med samtidig oppskyting av to nyttelaster på samme Proton-bærerakett, har direkte forbindelse med utviklingen av en slik gjenbrukbar bærerakett. Den første av disse ferdene var oppskytingen av Kosmos 881 og 882 på samme Proton-bærerakett i desember 1976. Minst tre av disse dobbeltferdene har vært foretatt, og alle gangene landet hvert av de to romfartøyene på land innen to omløp etter oppskyting. Observatører mener Sovjetunionen kan ha et fullt gjenbrukbart system i drift sent i 1980-årene eller tidlig i 1990-årene.

Se korreksjoner til denne notisen i notisen Mer om den sovjetiske romfergen i Smånytt om Romfart nummer 5, 1982.

 
Forrige notis | Alle SOR 1982 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.