Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Progress 13/Saljut 7/Sojuz T-6

Av Ragnar Thorbjørnsen

 

Artikkel publisert i Smånytt om Romfart, nummer 4, 1982 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Progress 13 ble skutt opp fra Tyuratam kl. 08.57 norsk tid den 23. mai 1982, og foretok en automatisk sammenkobling med den bakre luken på Saljut 7 kl. 10.57 den 25. mai. Til forskjell fra tidligere Progress-romfartøy, fraktet Progress 13 med seg 290 liter vann til de to kosmonautene om bord i Saljut 7, i tanker montert utenpå romfartøyet. Dette ga bedre plass til utstyr inne i selve romfartøyet.

Med seg hadde Progress 13 cirka 655 kg drivstoff til Saliut 7, en Krystall-ovn for materialprosessering og et elektrofotometer for stjerneobservasjoner. Videre hadde det blant annet med en forbedret utgave av Oasis-enheten som brukes til å dyrke forskjellige planter.

Mens Progress 13 var tilkoblet Saljut 7, ble det den 2. juni foretatt en baneendring som senket banen fra 363 km x 346 km til 317 km x 289 km. Deretter ble avfall fra Saljut 7 lastet inn i Progress 13. Den koblet seg fra Saljut 7 kl. 09.31 norsk tid den 4. juni, og gikk så i en egen bane fram til 6. juni, da bremserakettene ble avfyrt og den brant opp i atmosfæren over Stillehavet.

Russerne har opplyst at boforholdene om bord i Saljut 7 er bedre enn i tidligere Saljut-stasjoner, ved at man nå har varmt vann 24 timer i døgnet og kjøleskap til matlagring.

Begge de to franske kosmonautene, som har vært i trening i Sovjetunionen til den bemannede fransk-sovjetiske romferden, er blitt gitt meget fri adgang til operasjoner ved oppskytingssenteret på Tyuratam. De fikk blant annet bese Saljut 7 før oppskytingen, og de fikk også se oppskytingen av de to kosmonautene Anatolij Beresjovoj og Valentin Lebedev, som nå er om bord i Saljut 7.

Det er ikke meldt noe om at de fikk overvære oppskytingen av Saljut 7, noe som i tilfelle ville vært noe nær en sensasjon. Russerne har nemlig aldri offentliggjort bilder av Proton-bæreraketten, som brukes til oppskytingene av Saljut-romstasjonen. Observatører i Vesten har derfor i stor grad måttet gjette seg til hvordan denne bæreraketten ser ut.

Proton ble første gang skutt opp i 1965, og ble også brukt i det sovjetiske Sond-programmet, hvis formål var å sende en russer rundt Månen før amerikanerne.

Den fransk-sovjetiske ferden skal foregå med Sojuz T-6 og vare i ni dager. Oppskytingen skal skje fra Tyuratam kl. 18.29 norsk tid torsdag den 24. juni 1982. Om bord skal da befinne seg de to russerne Vladimir Djanibekov og Aleksander Ivantsjenkov, sammen med den franske kosmonauten Jean-Loup Chrétien.

Etter planen skal de koble seg sammen med Saljut 7 ved romstasjonens bakre sammenkoblingsluke cirka kl. 20 norsk tid den 25. juni. Dagen etter skal de åpne luken og begi seg inn i romstasjonen. Etter syv døgn om bord i Saljut 7 skal de returnere til Sojuz-romskipet sitt den 2. juli, og luken skal stenges rundt kl. 13 norsk tid. Landingen er planlagt til kl. 16.16 norsk tid samme dag i Kasakhstan i Sovjetunionen.

 
Forrige notis | Neste notis | Alle SOR 1982 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.