Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Nye eksempler på nyttige biprodukter av romfartsteknologien

Av Ragnar Thorbjørnsen

 

Artikkel publisert i Smånytt om Romfart, nummer 8, 1977 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Teknologien som ble utviklet for å produsere skarpe bilder av svake signaler fra måne- og planetsonder, brukes nå til å utvikle utstyr som kan få fram utydelige ord på gamle skrifter. I eksperimentene, som pågår ved Jet Propulsion Laboratory, forsøker man å tyde et dokument fra 1300-tallet. I disse eksperimentene brukes en kameratype som ble utviklet for Mariner-sondene.

Kameraet fungerer ved at lysstyrken måler hundrevis av punkter på manuskriptet. Denne informasjonen lagres på magnetbånd som tall fra 0 til 255. 0 er helt svart, 255 er helt hvitt.

Dette mates så inn i en datamaskin, som sammenligner punkt for punkt og eliminerer gråtoner som ikke hører med til en bokstav. På denne måten vil den opprinnelige teksten tre klart fram.

Foreløpig er dette utstyret meget dyrt, men forskerne er i ferd med å finne ut hvordan det kan gjøres billigere. Interesse for metoden er blant annet uttrykt av bibliotekarer i Vatikanet.

Forskning støttet av NASA har ført til et system som gjør blinde i stand til å lese vanlige trykte bokstaver. Utstyret er på størrelse med en kassettspiller, og virker ved at et lite lesehode (kamera) føres over teksten. Bokstavene som dette minikameraet ser, overføres til et vibrerende «bilde» av bokstaven, som den blinde kan føle.

En amerikansk vitenskapsmann og ivrig sportsfisker har brukt Landsat-bilder til å plukke ut de beste fiskeplassene langs et vann. Som utgangspunkt har han brukt teorien om at fisken liker seg best på steder med grundt vann, som grenser opp til dypt vann der den kan søke tilflukt når farer truer. Ved å studere Landsat-bilder tatt ved tidspunkter med forskjellig vannstand, kunne han finne fram til nettopp slike steder. Da han skulle teste teorien første gang, fikk han napp etter 10 minutter. Vi minner om at alle (også nordmenn) kan kjøpe bilder tatt av Landsat. Adresse og fremgangsmåte står i Nytt om Romfart nummer 22. En vanlig pris for et bilde på 18,5 cm x 18,5 cm (dekker 185 x 185 km) er 8 dollar.

 
Forrige notis | Neste notis | Alle SOR 1977 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.