Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Romvirksomhet vel verdt pengene

Av Ragnar Thorbjørnsen

 

Artikkel publisert i Smånytt om Romfart, nummer 4, 1976 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Hver eneste rubel som er brukt på romforskning, har allerede tilfort den sovjetiske nasjonale økonomi det mangedobbelte beløp, sa kosmonaut Alexei Leonov i forbindelse med feiringen av 15-årsdagen for Juri Gagarins romferd.

General Leonov minnet om at 496 romfartøyer er blitt sendt opp fra sovjetiske kosmodromer i de siste 5 årene. 35 kommunikasjonssatellitter er i drift eller har vært i drift, og har vært med på å forbedre kommunikasjonene innen TV, radio og telegrafi.

I de siste 5 årene har 18 Meteor-satellitter vært i drift for å overvåke været. Værmeldinger som er sendt ut av den sovjetiske hydrometeorologiske tjenesten, er til en stor grad basert på informasjoner fra værsatellittene. De sparer hvert år staten for milliarder av rubler i materielle verdier.

Omkring 400 satellitter i Kosmos-serien og flere stasjoner i Prognoz-serien har operert i bane i de fundamentale og anvendte vitenskapers tjeneste.

Utforskning av Månen or Mars fortsatte i de siste 5 årene, og de automatiske Venus-sondene sendte tilbake opplysninger av stor verdi for vitenskapen.

Leonov la vekt på at hovedlinjen i sovjetisk romforskning er romstasjoner med lang levetid. Saljut-stasjonene med sitt volum på opp til 100 m3, sine 27 kontrollpaneler, to teleskoper og annet vitenskaplig utstyr, gjør de to kosmonautene i stand til å utføre et bredt spektrum av undersøkelser og observasjoner til beste for fundamental og anvendt forskning, og for nasjonaløkonomien.

Kartogrefi, geologi, jordbruk, skogbruk og hydrologi er bare noen av de utallige felter som drar nytte av resultatene fra romstasjonene.

Under Sojuz-Apollo-ferden foretok begge mannskaper eksperimenter med produksjon av nye materialer, som ikke kan lages på Jorden. Det gjaldt spesielt dyrking av monokrystaller under vektløshet. Slike krystaller er bedre enn de som kan lages på Jorden, fordi de får et jevnt krystalgitter. I elektronisk utstyr og lasere vil slike krystaller ha en bemerkelsesverdig effekt.

 
Neste notis | Alle SOR 1976 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.