Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Nye ferder i Discovery-serien godkjent

Av Ragnar Thorbjørnsen

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 29. årgang, nummer 112, oktober-desember 1999, side 6 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

NASA har lenge hatt ambisiøse planer for utforskning av kometer. Det foreløpige høydepunktet var nok planene om å landsette en sonde på kometen Tempel 1 i 2006. Dette prosjektet, som hadde fått navnet Champollion, er imidlertid nå oppgitt. I stedet er det lansert et nytt kometprosjekt i Discovery-serien. Dette prosjektet har fått navnet Deep Impact og innebærer at et prosjektil av kopper skal skytes inn i Tempel 1 med en hastighet på cirka 36 000 km/t. Kollisjonen vil danne et krater i kometen som er cirka 20 m dypt og så stort som en fotballbane. Romsonden skal skytes opp i januar 2004 og komme fram til kometen den 4. juli 2005. Deep Impact blir den tredje kometsonden i Discovery-serien, de to første er Stardust og Contour. Stardust ble skutt opp i februar i år og Contour (Comet Nucleus Tour) skal skytes opp i juni 2002.

Samtidig med godkjenningen av Deep Impact godkjente NASA også en annen ny sonde i Discovery-serien, nemlig en romsonde som skal sendes inn i bane rundt Merkur. Forrige gang NASA sendte en sonde til Merkur var i 1975, da Mariner 10 ble sendt inn i en bane rundt Solen, slik at den passerte nær Merkur. Mariner 10 gikk imidlertid ikke inn i bane rundt planeten; således var det den gangen ikke mulig å observere mer enn halvparten av planetens overflate. Den nye sonden, som har fått navnet Messenger (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging), skal skytes opp våren 2004. For å komme inn i bane rundt Merkur, skal sonden først foreta to forbiflyvninger av Venus, deretter to forbiflyvninger av Merkur (i januar og oktober 2008), for til slutt å gå inn i bane rundt Merkur den 30. september 2009.

Discovery-serien er kjennetegnet ved at ingen enkeltprosjekter får koste mer enn 299 millioner dollar. Kostnaden for Deep Impact og Messenger er henholdsvis 240 millioner dollar og 286 millioner dollar. Disse prosjektene er nummer syv og åtte i Discovery-serien. I tillegg til Stardust og Contour utgjøres de øvrige prosjekter i serien av Mars Pathfinder, Lunar Prospector, Near Earth Asteroid Rendezvous og Genesis.

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Messenger-sonden, som skal gå i bane rundt Merkur i cirka ett år, fra 2009 til 2010.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1999 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.