Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Modellraketter - eller romfart som hobby

Av Per Øivind Borgen

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 26. årgang, nummer 99, juli-september 1996, sidene 4-5 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Jeg husker godt året 1969, da Apollo 11 reiste til Månen med tre mann om bord. Med de interessene jeg hadde, syntes jeg det var store greier å se Saturn V-raketten stige til værs, ledsaget i fjernsynet av Erik Tandbergs kommentarer og forklaringer. Det var helt topp for en 10-åring. Det var da det hele startet.

Det som hadde skjedd tidligere innenfor romvirksomheten, visste jeg lite eller ingen ting om, så det har jeg lest meg til i ettertid. Det er en meget interessant historie. Den er grunnlaget for min hobby med å lage og skyte opp raketter og romferge sammen med min sønn Oscar, som er 8 år. Det hele begynte med at vi rent tilfeldig kom over et nybegynnersett med en enkel liten rakett på 30 cm som gikk ca 2-300 m til værs fra en enkel utskytningsrampe. Med en liten batteriboks og 5 m ledning til å tenne rakettmotoren med, var det bare å sette i gang.

Alle rakettene jeg bygger er i prinsippet likt oppbygd, og består av et helt skrog (tank) og en tupp (kapsel med redningstårn). I skroget sitter kruttmotoren(e) og fallskjermen(e). De motorene jeg bruker mest er så store som haglpatroner kaliber 12, og har en skyvekraft på ca 4 kg 0,2 s etter tenning. Raketten må ikke veie mer enn 396 g med én motor. Veier den mer, må det flere motorer til. Motoren har betegnelsen D12-3, og koster 120 kr for 3 stykker med tennere. På toppen av skroget sitter kapselen med egen fallskjerm. I enden av motoren sitter det en liten sprengladning, som via et indre rør fra motoren til toppen av raketten, hvor skjermene ligger lagvis under kapselen, presser ut fallskjermen når skyvekraften opphører.

De rakettene jeg har kjøpt som byggesett er Saturn V i skala 1:100 og romfergen med tank og faststoffmotorer i skala 1:160. Det er flotte og detaljerte flyvende modeller som krever litt erfaring å bygge. De rakettene jeg har bygget selv fra bunnen av er Redstone (Mercury) i skala 1:16, med et avfyringssystem nesten likt det originale, og en Titan II (Gemini) i skala 1:19 som jeg ikke har rigget til oppskyting. Kostnadene varierer fra sett til sett. Saturn V koster i overkant av 600 kr, og romfergen koster rundt 330 kr, så det er overkommelige priser sett i forhold til all moroa en kan få. Til sist har jeg bygget en romferge i skala 1:24,8 etter den første fergen som ble skutt opp (Columbia i 1981). Den har jeg planer om å dra opp med høystartstrikk for å se om den kan fungere som et seilfly. Det blir spennende.

Ved bruk av modellraketter er det noen viktige sikkerhetsregler å følge. Aldersgrensen for bruk av Estes modellraketter er 18 år. Er du yngre skal det være en voksen til stede. Oppskytingsområdet må være fritt for hindringer som trær, hus og høyspentledninger, og oppskyting skal ikke foretas nærmere en flyplass enn 9 km. Det finnes flere regler, og disse følger med byggesettene.

Jeg kjøper mine raketter hos Asker Hobby. Der fås også råd og informasjon om hva som er å få kjøpt og om bruken av rakettene. Hvordan aktiviteten er ellers i landet med klubber og foreninger vet jeg ikke noe om, men det hadde vært artig om det hadde vært flere med samme interesse.

Tekster til illustrasjoner brukt i artikkelen

Artikkelforfatteren med en modell av romfergen Columbia i skala 1:24,8.

Redstone i startøyeblikket.

En liten romfergemodell i ferd med å ta av. Den lange hvite stangen rett over fergen leder fergesystemet på rett kurs i startfasen.

En del av rakettparken oppstilt. Til høyre for astronaut Oscar på 8 år sees en Titan II, en Redstone og til sist en Saturn V med henholdsvis Gemini-, Mercury- og Apollo-kapsler på toppen. I forgrunnen en modell av romfergen Columbia. Modellenes innbyrdes størrelsesforhold er ikke korrekt.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1996 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.