Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Satellittsporing av dyr

Av Olav Våge

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 26. årgang, nummer 99, juli-september 1996, side 6 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Forskere har benyttet satellitt mottakere til å spore dyr siden midten av 80-tallet ved å legge mottakeren i en boks som dyret kan bære i et halsbånd eller som en pakke på ryggen. Inntil nylig har satellittmottakerne vært så tunge at bare større dyr, blant annet moskus, reinsdyr og isbjørn har kunnet leve med dem uten ubehag. Først de siste par årene har noen bedrifter klart å produsere satellittmottakere for sporing av dyr, hvor mottakerne veier ned til 20 gram. Dette gjør at mottakerne kan benyttes til å spore en rekke nye dyrearter, for eksempel fugler.

De nye satellittmottakerne gjør at biologer kan avdekke tidligere ukjente trekkruter og kartlegge miljøskader som truer fuglene. Nordamerikanske forskere undrer blant annet på hvorfor lom som hekker i Midtvesten lider av kvikksølvforgiftning og tror at dersom de vet mer nøyaktig hvor fuglene overvintrer, kan de finne kilden til kvikksølvforgiftningen.

Satellittsporing er spesielt velegnet for dyr som lever i ubebodde områder og fugler som har lange trekkruter. Selv om satellittmottakere koster fra 2500 dollar til 3000 dollar stykket, er det mye billigere å spore dyrene med satellitt istedenfor å benytte fly.

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Stadig mindre satellittmottakere gjør forskere i stand til å bedre kartlegge trekkmønsteret til stadig flere dyrearter.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1996 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.