Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

NAF-medlem i vektløshet

Av Bjørn Ottar Elseth

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 26. årgang, nummer 98, april-juni 1996, sidene 13-15 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Etter suksessen fra i fjor, besluttet ESA å arrangere «Parabolic Student Campaign» for andre gang, et program der romfartsstudenter får være med på flyturer hvor vektløshet oppnåes ved at flyet flyr langs en spesiell bane. NAF-medlem og «aerospace»-student Bjørn Ottar Elseth var med.

Kampanjen

Kampanjen ble utført med støtte fra Europa-kommisjonen og Public Relations avdelingen fra ESA i forbindelse med «European Week for Scientific and Technological Culture». Første del av kampanjen var en konkurranse der alle studenter i Europa kunne delta.

Kravene var at man måtte finne på et eksperiment som skulle demonstrere virkningen av vektløshet. Eksperimentet måtte være relativt enkelt og det måtte kunne utføres i løpet av 20 sekunder. Det ble oppfordret til samarbeid med studenter fra flere land. Gruppen jeg var en del av bestod av fem personer, to fra Frankrike, en fra England, en fra Nederland og jeg selv fra Norge.

I slutten av juni fikk vi et brev fra astronaut Wubbo Ockels som kunne fortelle at vi hadde blitt tatt opp. To av våre tre eksperimenter ble funnet gode nok, men dessverre kunne bare to fra gruppen være med. Heldigvis hadde vi avtalt på forhånd hvem som skulle fly for å unngå krangel. Min nederlandske kamerat, Laurent van Ham og jeg følte oss utrolig heldige som skulle få være med.

Men et slikt opptak innebærer ikke bare nytelse, men også hardt arbeid. Nå måtte forberedelsene ta til. Eksperimentene måtte bygges og de måtte tilfredsstille strenge krav. Her bør nevnes at de måtte tåle 9g forover med en sikkerhetsmargin på 50 %!

Etter en del jobbing med designet, ble det ene eksperimentet, kalt 'The Space Table', til slutt laget i Frankrike av faren til den franske studenten i gruppen vår. Vi er han evig takknemlig for dette. Eksperimentene måtte nemlig betales av deltagerne selv.

Senere skulle det vise seg at vi ble sponset av Pizza Hut, som dekket alle kostnadene våre. En stor takk til dem. Til gjengjeld blir vi hengende med et bilde på alle Pizza Hut-restaurantene i hele Nederland med 'The Space Table'.

Det andre eksperimentet ble designet av oss og bygget på det tekniske universitet i Delft i Nederland. Takk til universitet for dekking av kostnadene.

De som skulle fly måtte også gjennomføre en inngående medisinsk test. Dessuten måtte man gjennomgå en trykkromtest. Her ble det simulert en flytur fra 7000 meters høyde til bakkenivå uten trykkabin. Du kjente trykkforskjellen, men ved å svelge eller å blåse gjennom ørene kan man utligne trykkforskjellen.

En annen test gikk ut på at man måtte skrive navn, adresse og fødselsdato med lavt oksygeninnhold i blodet. Etter en del minutters skriving, merket man at det ble stadig vanskeligere å skrive det riktige. Det merkelige er at man først merker at man har gjort en feil etter at man har gjort feilen. En mann som satt i kabinen sammen med oss klarte for eksempel å forandre fødselsdatoen sin til 15.15. uten at han oppdaget det! Etter at Laurent hadde tatt trykktesten for andre gang, var vi begge kommet gjennom det medisinske nåløyet!

Etter en del arbeid med designet til eksperimentene våre, ble de også sikkerhetsklarert av Orbitics, firmaet som hadde ansvaret for sikkerheten om bord. Nå var vi endelig klare for å fly!

Flyet og mannskapet

Flyet, en ombygd Boeing 707, har kodenavnet KC-135 og er eiet av NASA. Vanligvis er det stasjonert på Houston Space Center i Texas. Dette var det første oppdraget utenfor USA. Det ble bygget i 1963 og ble tidligere brukt som tankfly i det amerikanske flyvåpenet. Flyet er nettopp blitt tatt i bruk som parabelfly, og har ikke fløyet mer enn 1000 parabler.

Det erfarne mannskapet fra NASA besto av syv personer: pilot, copilot, kabinpersonale og vedlikeholdssjef. Det bør nevnes at mannskapet var det samme som var med under innspillingen av Apollo 13-filmen med Tom Hanks og Kevin Bacon. Jeg hadde en lengre samtale med vedlikeholdsmannen som kunne fortelle morsomme ting om opptaket til filmen. Ellers var mannskapet entusiastiske over deres første tur med KC-135 over Atlanteren.

Eksperimentene

Totalt ble det utført over 20 eksperimenter. Det var stor spennvidde blant eksperimentene.

Et eksperiment var en mekanisk katt. Det er kjent fenomen at hvis man slipper en katt på ryggen, vil den lande på bena. Studentene hadde bygget en katt som bestod av to deler som kunne styres uavhengig av hverandre ved hjelp av en fjernstyring. Katten fungerte, men måtte en gang gjennomføre en større operasjon etter den første turen fordi en annen student hadde falt på den under overgangen fra mikrogravitasjon til 2 g!

Vårt største mediaplaster var «The Space Table». Prinsippet bak bordet er veldig enkelt. En vifte som suger luft gjennom en plate med masse små hull sørger for at det oppstår et vakuum som gjør at for eksempel et pizzastykke blir sugd fast til overflaten. Etter hvert som pizzaen blir spist, blir det en stadig større overflate som slipper gjennom luft. Vi var derfor spent på om pizzaen ville falle av før den ble spist opp. Men pizzaen ble liggende hele tiden. Det eneste som ikke fungerte helt perfekt, var at en del smuler ble flytende rundt. Det kan antageligvis gjøres bedre ved å øke sugekraften.

Vi hadde med oss et eksperiment som skulle visualisere de resterende gravitasjonskreftene under mikrogravitasjonen. Dette gjorde vi hjelp av fire plastkuler som vi lot rotere rundt en akse med lav rotasjonshastighet. Plastkulene beveget seg mye mer opp og ned enn vi hadde trodd, noe som bekreftet at man ikke oppnår perfekt vektløshet under parablene. Dette at man ikke oppnådde perfekt vektløshet var et problem for flere eksperimenter.

I forbindelse med eksperimentet med «Space Table» har vi kontaktet Guiness' Book of Records: Vi tror vi er de første som spiser ved et bord med kniv og gaffel i vektløs tilstand. Dette har ikke bare en morsom side, men også en nyttig side. Det har vist seg at astronauter ved langvarig opphold i rommet har behov for å leve slik vi gjør på Jorden. Forhåpentligvis kan vårt 'Space Table' være et lite bidrag til å bedre komforten til astronautene slik at de utføre jobben sin bedre.

En annen ting er at det til nå ikke har vært tillatt å ta med mat opp i rommet som avgir smuler. Smuler vil kunne forstyrre andre eksperimenter som foregår og er dessuten irriterende for astronautene. En bedrift i Amerika holder også på å utvikle et lignende bord. Vi kommer til å kontakt dem for å se om vårt bord er bedre!

Parablene

Hvordan får man så til å være vektløs i et fly? Flyet stiger først til en høyde på 10 000 meter. Deretter stiger flyet med 50° vinkel i cirka 20 sekunder. I denne perioden føler man cirka 2 ganger sin egen vekt, såkalt 2g. Så blir motorene slått av. Man «faller» nå først 2000 meter oppover meter før man faller 3000 nedover. I hele denne perioden er man tilnærmet vektløs i forhold til flyet. Man kan sammenligne det med å sparke en fotball. Vi sitter inne i fotballen og er vektløse i forhold til fotballen men selvfølgelig ikke i forhold til Jorden. Men dette merker man jo ikke så lenge man sitter inne i fotballen (les flyet)! Etter det siste fallet på 3000 meter blir man trukket ut av parabelen. I denne perioden føler man igjen dobbel vekt. Deretter flyr man horisontalt før man igjen begir seg ut i en ny parabel.

Vi hadde fått tildelt et luftrom like stort som Nederland over Nordsjøen. Etter oppstigning fløy vi først 8 parabler nordover for vi snudde. Deretter ble det igjen fløyet 8 parabler sørover før vi igjen snudde for nye 8 parabler. De siste 10 parablene ble tatt etter hverandre uten pause, såkalt «roller coasting». Dette høres temmelig vilt ut, men nå var de fleste blitt så vant til vektløshet at denne måten å fly på bare var enda mer spennende.

Totalt ble det altså utført 34 parabler på en time og førti minutter. Dette er visstnok rekord.

«Astronautene»

Mange var nok litt smånervøse før turen. Vi var den siste gruppen, og vi hadde sett en del syke folk i løpet av uken. Mange trodde nok de ville bli syke også. Personlig hadde jeg vært litt dårlig de to siste dagene før flukten og jeg følte meg heller ikke i tipp topp stand før oppstigning.

En time før oppstigning hadde jeg svelget en spesiallaget tablett kalt Scobdek for å forhindre bevegelsessykdom. For at vi ikke skulle bli for nedsløvet av disse sterke «bilsyketablettene», var det også blandet inn oppkvikkende midler (faktisk en liten dose amfetamin).

Oppstigning gikk som et hvilket som helst annet fly og etter noen minutter ble vi løslatt fra setene slik at vi kunne sette oss ved eksperimentene våre. Fra da av var jeg sikker på at dette ville gå bra.

En liten stund senere fikk vi femminutterssignalet fra Linda, vår «flyvertinne» fra NASA. Og så kom den første hypergravitasjonsperioden med 2 g. Jeg sitter lettere oppreist, men den doble vekten presser deg ned på gulvet og du blir liggende strak ut. Etter tyve sekunder i liggende tilstand, føler du ingen ting presser nedover lenger og du begynner å sveve rundt. Rundt meg hører jeg jubel og skrik. Jeg synes det er rar følelse, dette er noe fullstendig nytt...

Men min nederlandske kamerat og jeg har også et par eksperimenter å utføre. Etter den andre parabelen legger vi pizzaen på vårt Space Table. Vi er spente: Vil pizzaen bli liggende der eller vil den også begynne å sveve rundt som oss selv. Som ventet blir den liggende, prinsippet fungerer!

Ved den fjerde parabelen var det store øyeblikket kommet. Laurent tar tak i kniven og gaffelen og sier: Vi er de første som spiser ved et bord...Så tar jeg ordet: med kniv og gaffel i vektløshet! God appetitt, Laurent!

Dessverre ble Laurent syk etter at han hadde slukt den første pizzabiten. Jeg måtte fortsette uttestingen alene. Først fra den femte parabelen begynner jeg virkelig å nyte parablene, hver parabel ble bare bedre og bedre. Jeg føler meg friere og friere...jeg tar en spasertur langs veggen og kaster meg rundt i en salto...alt er mulig...«feel free, feel zero-g»...

Egentlig er det utrolig å tenke på at man tilpasser seg så raskt til totalt nye omgivelser. Dette må være det endelig beviset på menneskets fantastiske tilpasningsevne.

Nede på bakken treffer jeg en journalist jeg har snakket med tidligere i uken. Jeg sier at jeg følte meg bedre der oppe enn her nede, for hver parabel følte jeg meg bedre og bedre. Kanskje er det slik at vi mennesker er fødte romfarere!

Fremtiden

Under åpningen av kampanjen ble det fortalt oss at vi var de fremtidige brukerne av romstasjonen Alpha. Eller som astronaut Wubbo Ockels sa det: Om noen år når romstasjonen er operativ, vil vi trenge disse studentene som har vært med på denne kampanjen. Dette er selvfølgelig flatterende å høre og jeg vil ikke se bort i fra at noen av de som var med på kampanjen også vil besøke romstasjonen. Jeg får håpe jeg er en av de heldige. Jeg står i alle fall oppført i loggboken for vektløshet med 15 minutter!

Jeg vil oppfordre norske studenter med litt romfartsblod i seg til å være med på kampanjen neste år. Man trenger ikke å være noen Einstein for å komme med. Jeg tror de fleste av de som kom med ikke hadde trodd at de ville komme med. Hvis det er noen som vil ha informasjon, ta gjerne kontakt med Bjørn Ottar Elseth, 095-31-2572492 (Nederland). Dessuten håper jeg at norske media får opp øynene for dette. I år var det en journalist (Håkon Bonafede fra Vi Menn) med fra Norge. Jeg håper at NRK eller TV2 dukker opp neste år. Jeg kan love en unik erfaring. Man trenger heller ikke være spesielt ung for å delta, i år var det med en journalist fra England på 80 år!

Tekster til illustrasjoner brukt i artikkelen

Artikkelforfatteren i midten, svevende over en halvspist pizza. (Bjørn Ottar Elseth)

ESA-astronaut Wubbo Ockels til venstre, Bjørn Ottar Elseth til høyre. (Håkon Bonafede/Vi Menn)

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1996 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.