Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Overraskende ringer rundt SN1987A

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 91, juli-september 1994, sidene 48-49 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Nye observasjoner av området rundt supernovaen SN1987A, som eksploderte i Den store magellanske sky i februar 1987, har overrasket astronomene. Bilder tatt med det reparerte Hubble-romteleskopet viser den lyse ringen man tidligere har observert rundt supernovaresten. I tillegg til den kjente ringen viser de imidlertid også to mer lyssvake ringer som er forskjellige fra noe som noen gang før er sett rundt noe astronomisk objekt. De tynne, ovale løkkene - som hver har en diameter på et par lysår - omringer antakelig supernovaresten, med en ring foran den og den andre bak. Sett fra Jorden ser derimot de to ringene ut til å krysse hverandre. Merkelig nok ser de ut til å være nesten speilbilder av hverandre, selv om symmetriaksen ikke passerer gjennom sentrum av supernovaresten.

På en NASA-konferanse i mai 1994 kunne forskerne der ikke bli enige om hva som har forårsaket de enestående strukturene. Christopher Burrows (Space Telescope Science Institute), astronomen som bildene ble tatt for, mener en nærliggende nabostjerne har «malt» ringene på innsiden av en ellers usynlig bipolar tåke som er dannet fra gass som er slynget ut fra stjernen som senere eksploderte som en supernova. Dette kunne skje ved at stjernen for eksempel sendte ut to motsatt rettede stråler med stråling fra polområdene sine, og at disse i sin tur sveipet ut sirkler når stjernen preseserte.

Supernovaeksperten Robert P. Kirshner (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) mener en slik forklaring er «uøkonomisk» fordi den krever to kilder med høyenergetisk stråling istedenfor bare supernovaen alene. Han mener ringenes symmetri skyldes en uvanlig historie med massetap fra supernovaens forløper, noe som framtidige Hubble-bilder kanskje kan skape klarhet i.

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Rundt supernovaresten etter SN1987A har det dukket opp tre ringer, her fotografert med det nye vidvinkel/planetkameraet som ble installert i Hubble-romteleskopet i desember 1993. Bildet, som er tatt i lyset fra hydrogen alfa-linjen, viser en lys ring rundt selve supernovaresten og to større, noe svakere ringer på hver side av den. De to lyse skivene oppe til venstre og nede til høyre er andre stjerner i feltet som er fotografert. Feltet på bildet har en utstrekning på omtrent 5,5″ eller 4,5 lysår. (Christopher Burrows/NASA)

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.