Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Aminosyrer i verdensrommet?

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 91, juli-september 1994, side 48 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Oppdagelsen av den enkle aminosyren glysin (aminoeddiksyre) nær sentrum av Melkeveisystemet, har igjen blåst liv i debatten om hvilken rolle interstellare molekyler kan ha spilt i dannelsen av livet på Jorden.

Aminosyrer er byggesteinene i proteiner og en forutsetning for utviklingen av levende organismer. Likevel er den enkelte teoretikere som mener at forholdene på den unge Jorden ikke kan ha vært gunstig for en naturlig syntese av slike molekyler. De mener isteden at aminosyrer ble dannet i det interstellare rommet og så fraktet til Jorden inni kometer, asteroider eller meteoroider. Det sterkeste indisiet på dette er fra Murchinson-meteoritten, som falt ned i Australia i 1969. Den inneholder aminosyrer med en uvanlig isotopsammensetning, noe som tyder på en opprinnelse utenfor Jorden.

For å undersøke om aminosyrer kan finnes andre steder i Melkeveisystemet, rettet Yanti Miao (University of Illinois) og tre kolleger de seks antennene i Berkeley-Illinois-Maryland Array (BIMA) mot Sagittarius B2, en molekylsky omtrent 25 000 lysår borte. Tidligere observasjoner hadde avslørt over 90 forskjellige molekyler i Sgr B2, hvorav noen inneholdt hele 13 atomer. Nær en bølgelengde på 3 mm fant Miao og medarbeiderne hennes spektralsignaturen fra glysin (NH2CH2COOH), som med sine 10 atomer er den minste aminosyren.

Identifikasjonen av glysin anses som midlertidig. Andre emisjoner i den samme delen av spekteret er ennå ikke knyttet til kjente molekylder. Derfor kan de to «glysinlinjene» som er observert, skyldes noe annet. For å slå dette fast, må det gjøres flere observasjoner.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.