Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Plutos fjerne slektninger

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 91, juli-september 1994, side 47 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Antallet asteroideliknende objekter som de siste par årene er funnet i eller utenfor Neptuns bane, er nå kommet opp i ni. Plutselig er dermed de ytre delene av Solsystemet ikke lenger så tomme som de en gang så ut til. Den hittil siste oppdagelsen, av 1994JS, kom 11. mai 1994. Jane X. Luu (Stanford University) og David Jewitt (University of Hawaii) oppdaget dette legemet av 22. størrelsesklasse nær ekliptikken i stjernebildet Libra (Vekten). Til det brukte de en 1,5 m-reflektor ved Cerro Tololo i Chile.

Fordi disse legemene er så langt borte, må de observeres over flere måneder før man kan beregne banene deres med en akseptabel grad av nøyaktighet. Derfor er det først nå man begynner å få et rimelig godt kjennskap til dem. Likevel mener alt nå Brian Marsden (IAU Minor Planet Center) at minst fire av dem kan være dynamisk knyttet til Neptun. Selv om han medgir at andre løsninger fortsatt er tenkelige, er Marsden kommet til at baneløsningene som best stemmer med observasjonene som hittil er gjort av 1993RO, 1993RP, 1993SB og 1993SC har store halvakser på omtrent 39 AU og omløpsperioder på rundt 246 år. Kanskje er det ingen tilfeldighet at slike baner likner meget på den Pluto har.

Plutos bane overlapper og krysser Neptuns. Likevel har de to planetene hatt en stabil sameksistens i milliarder av år. Grunnen er at de er bundet opp i en baneresonans som medfører at Neptun foretar tre omløp rundt Solen i løpet av den tiden Pluto trenger på to omløp. Marsden mener at de fire objektene nevnt ovenfor, også kan være i en 3:2-resonans med Neptun. Hvis så er tilfelle, kommer de aldri nærmere Neptun enn 13-15 AU fra planeten. På grunn av de forstyrrende gravitasjonsvirkningene fra Neptun vil faktisk andre baner være ustabile. Gareth Williams (IAU Minor Planet Center) har sagt at «hvis disse objektene hadde sirkulære baner 36 AU fra Solen, ville de nå forlengst vært borte.»

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.