Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Frank Zappa på himmelen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 91, juli-september 1994, sidene 44-45 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Den avdøde rockemusikeren Frank Zappa er nå udødeliggjort på himmelen. International Astronomical Union (IAUs) har vedtatt at asteroide 3834 heretter skal hete Zappafrank.

Beslutningen om å hedre Zappa på denne måten ble tatt etter at han døde i 1993. «Frank Zappa hadde mange tilhengere. Flere av dem sendte meg brev, jeg må ha fått over 200,» sier Brian Marsden, leder for IAUs Minor Planet Center i Cambridge, Massachusetts. Navnet til Zappa ble brukt bakvendt for å unngå forveksling med en annen asteroide som heter Frank.

Zappa var et symbol for frihet og demokrati i Tsjekkoslovakia fra til landet ble kvitt kommuniststyret i 1989. Derfor mente Marsden at det passet å knytte Zappas navn til asteroiden 3834, siden den ble oppdaget av det tsjekkoslovakiske Klet-observatoriet. Selv om asteroiden ble oppdaget alt i 1980, hadde den ikke fått noe navn. Oppdageren av asteroiden forlot Klet for mange år siden, men Marsden tok kontakt med den nåværende direktøren for observatoriet. Hun syntes det var en god ide å kalle asteroiden opp etter Frank Zappa.

Zappafrank er ikke den første asteroiden som er oppkalt etter en popmusiker. I tillegg til asteroidene Harrison, Lennon, McCartney og Starr (etter de fire medlemmene i The Beatles), finner vi Oldfield (etter Mike Oldfield), Clapton (Eric Clapton) og Jarre (Jean-Michel Jarre) på himmelen. Jarre deler for øvrig denne æren med sin far, komponisten Maurice Jarre.

Et annet navneforslag, Wewilroku, etter en sang av bandet Queen (der en av medlemmene, Brian May, har studert astronomi ved University of London), ble forkastet med fire mot tre stemmer. «Jeg syntes dette var en fint forslag,» sier Marsden, «men noen av de mer konservative medlemmene av navnekomiteen stemte mot det.»

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.