Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Ny asteroidepassering mellom Jorden og Månen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 91, juli-september 1994, side 44 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Nok en gang har en liten asteroide på vei mot Solen, trengt inn i rommet mellom Jorden og Månen. Asteroiden, som bare var om lag 10 m i diameter, ble oppdaget 13. mars 1994 av David L. Rabinowitz og James V. Scotti med det 0,9 m store Spacewatch-teleskopet. Mens den da var av størrelsesklasse 20, var den neste natt 18 ganger mer lysster, et godt tegn på at den var på rask vei mot Jorden. Baneberegninger foretatt av Brian Marsden (IAU Minor Planet Center) tydet på at det lille legemet ville passere 160 000 km fra Jorden 15. mars. Det er mindre enn halvparten av avstanden til Månen.

Selv om de første Spacewatch-observasjonene tydet på at asteroiden helt klart ville bomme på Jorden, underrettet Marsden umiddelbart astronomer i andre land. Formålet var å få prøvd ut hvor rask de kunne hjelpe til med å forbedre baneberegningene for den, hvis Jorden virkelig skulle være i fare for å bli utsatt for en kollisjon. Marsden kunne senere opplyse om at hele øvelsen hadde vært nokså mislykket. Grunnen var kommunikasjonsforsinkelser med Japan, dårlig vær i New Zealand og at et australsk observatorium ikke greide å lokalisere objektet på grunn av dets store parallakse.

Bortsett fra meteoroider kjenner man bare til to tilfeller der kosmiske objekter har kommet nærmere Jorden enn Månen. Den lille asteroiden 1991BA passerte 18. januar 1991 bare 170 000 km fra Jorden. Asteroiden 1993KA2 kom enda nærmere 20. mai 1993, da den passerte 150 000 km fra oss.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.