Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Supernova i M51

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 90, april-juni 1994, side 67 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

En supernova har brutt ut nær sentrum av M51, den berømte Virvelstrømgalaksen i Canes Venatici (Jakthundene). Den ble første oppdaget mellom klokken 4 og 5 UT 2. april 1994. Supernovaen, som betegnes SN1994I, hadde da en visuell størrelsesklasse på 13,5. I løpet av den påfølgende uken økte den langsomt i lysstyrke til størrelsesklasse 13. Så snart supernovaen ble oppdaget, startet observasjoner av den på mange bølgelengder både fra bakken og fra satellitter i jordbane.

M51 er blant de mest populære observasjonsmålene på himmelen, og over ett dusin observatører oppdaget supernovaen uavhengig av hverandre. Den første rapporten kom fra Tim Puckett og Jerry Armstrong i Atlanta, Georgia, USA. De så supernovaen på et CCD-bilde. En halvtime senere observerte California-amatørene Wayne Johnson og Doug Miller stjernen visuelt. Senere fant andre supernovaen på bilder tatt så tidlig som 31. mars.

SN1994I er svakere og lengre borte enn SN1993J, som ble oppdaget i M51 nesten nøyaktig ett år tidligere. Likevel regnes den nye supernovaen som en av de beste på mange år.

Tidlige spektra av SN 1994I viser tegn til svak stråling fra hydrogen, noe som tyder på at det er en type II-supernova. Det er en supernova der en massiv stjerne kaster av seg hydrogenhylsteret rundt kjernen. Senere observasjoner viste imidlertid ingen antydninger til hydrogen og ingen sterke heliumlinjer. Astronomene heller nå til at supernovaen kan ha vært en sjelden type Ic-supernova, der en stjerne som alt hadde slynget ut de ytre lagene i en stjernevind, så eksploderte.

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Pilen peker på supernovaen SN 1994I i galaksen M51. SN 1994I ligger omtrent 18″ sydøst for sentrum av M51. Nederst ses M51s ledsagergalakse NGC 5195. På bildet er syd opp og øst til høyre. (Dennis di Cicco)

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.