Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Pulsar har planeter

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 90, april-juni 1994, side 65 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Millisekundpulsaren PSR 1257+12 i Virgo (Jomfruen) har virkelig to planeter som går i bane rundt den - og en tredje i nærheten. Det hevder Aleksander Wolszczan (Pennsylvania State University), som for 2 år siden første gang rapporterte om det usannsynlige planetsystemet.

På et møte for pulsarforskere forklarte Wolszczan at mønsteret i stjernens radiopulser hadde forandret seg. Signalene ankommer Jorden litt tidligere og sener ettersom planetene trekker på pulsaren. Det nye mønsteret stemmer med forutsigelser som forklarer endringer i planetenes baneformer og perioder bestemt av gravitasjonelle vekselvirkninger mellom dem.

De nye dataene bekrefter ikke bare tilstedeværelsen av planeter på størrelse med Jorden i baner med omløpstider på 67 og 98 døgn, men tyder også på at et objekt på størrelse med Månen kretser rundt pulsarer med en periode på 25 døgn. Tidligere tegn til en annen planet med en periode på 1,1 år ser ikke ut til å være reelle, slik Wolszczan opprinnelig hadde mistanke om.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.