Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Bilder av Castalia

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 90, april-juni 1994, side 62 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Eleanor F. Helin (Caltech) oppdaget 9. august 1989 en asteroide som senere har fått navnet Castalia. Bare to uker senere gjorde R. Scott Hudson (Washington State University) og Steven J. Ostro (Jet Propulsion Laboratory) radarobservasjoner av Castalia med det kraftige radioteleskopet ved Arecibo på Puerto Rico.

Den første analysen av observasjonene tydet på at Castalia, som den gang ble betegnet 1989PB, hadde form som en vektløftermanual med to klare utvekster som hver hadde en diameter på omtrent 0,75 km. Etter ytterligere 4 års arbeid har de to greid å framstille en serie datamaskingenererte, tredimensjonale bilder av Castalia.

Bildene ikke bare bekrefter at Castalia har en slik dobbeltform. De viser også at asteroiden har en slående, smal «midje» midt på. Midjens innsving (typisk 100-150 m) og skarphet, tyder på at de to delene en gang var atskilte og uavhengige, men kom sammen i en forholdsvis mild kollisjon. Dessuten har overflatene til de to delene omtrent samme sammensetning og ujevnhet.

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Disse datamaskingenererte bildene av asteroiden 4769 Castalia er framstilt på grunnlag av radarekkoer observert i 1989, da asteroiden var 5,7 millioner kilometer fra Jorden. Sekvensen dekker 2,5 timer. I løpet av den tiden roterete Castalia omtrent 220°. Selv om radarekkoer er kompliserte og vanskelige å tolke, er den smale «midjen» på midten av Castalia reell. De to halvdelene som asteroiden består av, har diametre på henholdsvis 0,92 km og 0,80 km. (R. S. Hudson og S. J. Ostro)

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.