Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Flares på Solen påvirker ikke Jorden?

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 90, april-juni 1994, sidene 61-62 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Astronomene har i over 60 år ment at flares på Solen av og til påvirker Jordens magnetfelt. Man antok at de førte til forstyrrelser i blant annet radiokommunikasjon og kraftledninger. Nyere undersøkelser tyder på at disse kraftige oppblussingene på Solen ikke er skyldneren bak slike effekter. Forskerne mener nå isteden at det er masseutkastelser fra koronaen som står bak forstyrrelsene i Jordens magnetfelt.

«Flares er spektakulære hendelser på Solen som av og til opptrer i forbindelse med geomagnetiske stormer. Derfor er det ikke så rat at flares ble tilskrevet skylden for dem,» sier Jack Gosling (Los Alamos National Laboratory). Koronale masseutkastelser opptrer mye høyere i solatmosfæren. Fordi de er så lyssvake, er de langt vanskeligere å observere. Større utkastelser etterfølges ofte av flares, men de to er «klart forskjellige fenomener,» sier Art Hundhausen (National Center for Atmospheric Research). Han har studert utkastelsene med den japanske solobservasjonssatellitten Yohkoh og fra Mauna Loa Observatory på Hawaii.

Endringer i Solens magnetfelt gjør at det ut i rommet slynges koronale masseutkastelser i form av gassbobler på flere milliarder tonn. Plasmaet beveger seg med hastigheter på opptil 2000 km/s og strømmer sammen med de energirike partiklene som samlet kalles solvinden. Omtrent 30 % av alle koronale masseutkastelser beveger seg hurtigere enn solvinden. Dermed driver de en sjokkbølge foran seg gjennom det interplanetariske rommet. Sjokkbølgens ankomst til Jorden, etterfulgt av gassen bak, er det som utløser en magnetisk storm.

Når solaktiviteten er på sitt høyeste, blir Jorden hvert år truffet av omtrent 70 koronale masseutkastelser. Ved solminimum er tallet mindre enn 10. Under siste solmaksimum hadde alle unntatt én av de 37 største geometriske stormene forbindelse med sjokkbølger som ble drevet av disse utkastelsene.

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Den 18. august 1980 ble disse bildene tatt fra Solar Maximum Mission Satellite av en enorm koronal masseutkastelse. Slike utbrudd fra Solens atmosfære settes nå i forbindelse med geomagnetiske stormer. (Art Hundhausen)

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.