Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Femdimensjonal materie?

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 90, april-juni 1994, side 59 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

De fleste av oss betrakter verden i tre dimensjoner, fysikere som regel i fire: De tre romlige dimensjonene pluss tiden. Men hva om det finnes en femte dimensjon som vi ikke har noen direkte erfaring med? Ifølge den kanadiske astrofysikeren Paul S. Wesson (University of Waterloo, Ontario) vil en konsekvens være at det i det observerbare universet vil finnes en ny type objekter. De kan utgjøre mye av den mørke (usynlige) materien som antas å finnes i galakser og galaksehoper.

Wesson mener at mange av kandidatene til slik mørk materie som hittil har vært foreslått - som nøytrinoer med masse og små, svarte hull - ikke holder mål for nærmere granskninger. Han mener tiden er inne for å se på mindre konvensjonelle alternativer.

Alternativet som Wesson foretrekker, er et naturlig produkt av den såkalte Kaluza-Klein-teorien. Den er oppkalt etter to forskere som i 1920-årene omskrev Einsteins likninger for den generelle relativitetsteorien slik at den fikk flere dimensjoner. «Kaluza-Klein-solitonet» er det femdimensjonale motstykket til et svart hull. Navnet kommer fra hydrodynamikk, der et soliton er en forstyrrelse som sprer seg gjennom en væske uten å endre form.

Akkurat som den gravitasjonelle tiltrekningen fra materie er forbundet med romtidens geometri i det kjente, firedimensjonale universet, er materien selv en manifestasjon av den femdimensjonale geometrien til Universet i Kaluza-Klein-formuleringen. Wesson hevder at Kaluza-Klein-solitoner skulle være sfærisk symmetriske skyer av materie som oppfører seg som relativistiske partikler eller stråling, men som ikke behøver å sende ut lys.

Det vil være vanskelig å påvise slike objekter direkte, men de ville etterlate spor av sin spektralsignatur i den kosmiske mikrobølgebakgrunnsstrålingen på noen bølgelengder, skape tidebølger i galakser og forvrenge lyset fra fjerne kilder via gravitasjonslinsing.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.