Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Månestein solgt på auksjon

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 90, april-juni 1994, side 58 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

På en auksjon Sotheby hadde i New York 11. desember 1993, ble det blant annet budt fram for salg tre små stykker av måneoverflaten, med en samlet vekt på mindre enn 0,2 g. To av de små steinene er fra jordsmonnet på måneoverflaten (regolitten), mens den tredje var en basalt. De ble i september 1970 hentet derfra og til Jorden med det ubemannede sovjetiske romfartøyet Luna 16, som en del av en samlet prøvemengde på 100 g.

Prøvene som ble solgt, ble gitt til enken etter Sergei Koroljov, som ledet det sovjetiske romprogrammet fra det ble startet i 1950-årene og til han døde i 1966.

Dette var første gang månemateriale ble lagt ut offentlig til salg. De innbrakte eieren og Sotheby hele 442 500 dollar. Hvis alle de 381 kg med månemateriale som Apollo-astronautene brakte med fra Månen kunne selges til samme kilopris, ville materialet hatt en verdi på nærmere 850 milliarder dollar. Det er langt mer enn hele Apollo-programmet kostet, selv regnet om til 1994-priser. En annen sak er at om det utenkelige skulle skjedd at USA auksjonerte bort hele eller store deler av månematerialet fra Apollo, ville nok kiloprisen synke betydelig fra den som ble gitt for Luna 16-steinene.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.