Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Romprogrammer: Japan øker med 7 %

Av Thomas Hinna

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 90, april-juni 1994, sidene 12-13 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Japans nasjonalforsamling har vedtatt et romfartsbudsjett på 3,2 milliarder dollar, fordelt over ni departementer og byråer, for skatteåret som begynner 1. april. Den største porsjonen går til den nasjonale romfartsorganisasjonen NASDA. De viktigste punktene i NASDAs 2,3 milliarder dollar store budsjett er:

  • Japanese Experiment Module (JEM). Trykkkabinlaboratoriet, trykkkabinens logistikkdel, ubeskyttet nyttelast og manipulatorarm til den internasjonale romstasjonen, 650 millioner dollar.
  • Bæreraketter. Å fortsette utviklingen av H-2, den nye raketten skutt opp for første gang i mars, 16 millioner dollar, J-1, 43 millioner dollar.
  • Hope. Demonstrasjon av H-2 Orbiting Plane, en ubemannet romferge, 54 millioner dollar.
  • Adeos (Advanced Earth Observing System satellite), oppskyting satt til februar 1996, ved hjelp av en H-2-bærerakett. Del av en internasjonal innsats for å søke å forstå det globale miljøet, 257 millioner dollar. Utviklingen av Adeos-2 med oppskyting i 1998, 65 millioner dollar.
  • TRMM (Tropical Rainfall Measuring Mission satellite), oppskyting i 1997, 24 millioner dollar.
  • GMS-5 (Geostationary Meteorological Satellite 5), oppskyting i 1994, 11 millioner dollar. Transportdepartementet vil tilføye 32 millioner dollar.
  • Comets. En eksperimentell satellitt for å utvikle ny kommunikasjonsteknologi, med oppskyting i 1998, 312 millioner dollar.
  • Engineering Test Satellites. ETS-6, med oppskyting til en geostasjonær bane ved hjelp av en H-2 i 1994, 84 millioner dollar. Utviklingen av ETS-7, for oppskyting i 1997, 119 millioner dollar.
  • Oicets (Optical Intersatellite Communication Experiment Satellite), med oppskyting i 1997, 26 millioner dollar.
  • SFU (Space Flyer Unit), en gjenbrukbar satellitt som skal bli skutt opp med en H-2-bærerakett i 1994, og hentet inn av den amerikanske romfergen i 1995, 5 millioner dollar. To andre byråer (ISAS og MITI) bruker totalt 44 millioner dollar på SFU.

Inkludert i de resterende 627 millioner dollar i NASDAs budsjett er medvirkning i den amerikanske romfergeferden IML-2 (International Microgravity Laboratory 2) i juni 1994, satellittoppskytinger, sporing og kontroll, bearbeiding av observasjonsdata og forbedring av anlegg.

ISAS (Institute of Space and Astronautical Science), vil ha et budsjett på 297 millioner dollar. Deres største program i 1994 vil være utviklingen av Muses-B, et radioastronomifartøy med oppskyting i 1996. Andre romfartøy under utvikling inkluderer Lunar-A, Planet-B og Astro-E. ISAS vil også bruke 47 millioner dollar på utviklingen av bæreraketten M-5.

MITI (Ministry of Trade and Industry), vil bruke 114 millioner dollar på romfartsprosjekter, inkludert 38 millioner i utviklingen av en observasjonssatellitt i polbane. MITI jobber også med utviklingen av romfartsteknologi i roboter, solenergi, synthetic aperture radar og inspeksjon av oljefelt.

Transportdepartementets budsjett på 380 millioner dollar inkluderer 290 millioner til en navigasjonssatellitt med oppskyting planlagt i 1999.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.