Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Romprogrammer: Frankrike øker romfartsbudsjettet

Av Thomas Hinna

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 90, april-juni 1994, side 12 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Frankrike har godkjent et romfartsbudsjett på 11,039 milliarder franske franc (cirka 15 milliarder kroner), som inkluderer finansiering av en ny avansert Spot 5 jordressurssatellitt og en ny kommunikasjonssatelitt. Dette vil øke Frankrikes og Europas konkurransefortrinn på dette området.

Det franske romfartsbyråets (CNES) budsjett er rundt 1 % høyere sammenlignet med 1993, men nivået på forbruket over nye og løpende programmer er i virkeligheten høyere enn hva det samlede tallet angir.

Utvikling av romfartsnytteprogrammer har økt med 8 % til 189 millioner dollar, mens midler til romfartsvitenskap vil øke med 6,5 % til 296 millioner dollar. Bærerakettsystemer, primært Ariane 5, blir økt med 4 % til 720 millioner dollar, mens midler til teknologi for fremtidige programmer øker med 3 % til 85 millioner dollar.

Utviklingen av det franske forsvarets rekognoseringssatelitt Helios har blitt skåret ned med 10 % i det nye budsjettet. Dette vil ha betydning for avslutningen av prosjektet, som har en ventet oppskyting sent 1994 eller tidlig 1995. Nedskjæringen i Helios-prosjektet er årsaken til den lavere samlede veksten i budsjettet. Midler til nye militære romfartsprosjekter er forventet å forøke CNES-budsjettet i midten av 1990-årene, selv om det ikke er noen betydelige midler i det nye CNES-budsjettet for 1994. Det franske romfartsbyrået hadde tidligere forventet å bli tildelt mere militære midler i 1994.

Det nye budsjettet rommer 35,6 millioner dollar for romfartøyet Spot 5, med beregnet oppskyting sent i 1990-årene. Det inneholder også omtrent 7 millioner dollar for starten til den nye franske kommunikasjonssatelitten.

En fransk regjeringskommité går fremdeles gjennom planene for den nye kommunikasjonssatellitten. En beslutning er forventet i løpet av juni og kan resultere i ytterligere midler til CNES. Jean-Daniel Levi, direktør for CNES, håper at byrået kan få 14 millioner dollar ekstra for å fremskynde programmet i år. Ifølge Pierre Bescond, CNES' programsjef, vil også nye romfartsprogrammer fokusert på små romfartøy bli startet i 1994. Før utgangen av 1994 regner CNES med å få en rekke søknader om prosjekter, inklusive et astrofysisk romfartøy for studier av stjerners indre sammensetning og et romfartøy for studier av Jordens vannsyklus.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.