Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Russiske planer om å hente prøver fra Phobos

Av Thomas Hinna

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 90, april-juni 1994, side 11 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

I 1998 planlegges skutt opp et russisk romfartøy som skal fly til Mars-månen Phobos, bore opp en prøve og bringe den tilbake til Jorden. Dette nye prosjektet er blitt foreslått av Eric Galimov, den nye direktøren for Vernadsky-instituttet for planetarisk forskning i Moskva. Til forskjell fra hans forgjenger - Valerij Barsukov, som døde nylig og foreslo å hente jord fra Mars - tror ikke Galimov at tiden er inne for en så komplisert tur ennå.

Oleg Jakovljev fra Vernadsky-instituttet mener at det nye forslaget er realistisk: «Det er mye enklere og mindre risikofylt å hente jordprøver fra Phobos enn Mars. Phobos er liten og har et svakt gravitasjonsfelt. Faktisk er det mer som å «møte og koble seg sammen med» Phobos enn å lande i vanlig forstand. Hvis du drar til Mars, trenger du mye energi til landingen og spesielt mye for å lette.

Phobos, som går i bane rundt Mars i en høyde av bare 6000 km, måler kun 20 km på tvers og dens tiltrekningskraft er så svak at en 70 kg person ville bare veie 63 g der. En landingsrobot ville først av alt feste seg godt til underlaget før den begynte boringen. Med en minimal anstrengelse ville den kunne løsne seg, gå inn i bane rundt Mars igjen og returnere til Jorden.

Fra et vitenskapelig synspunkt ville en Phobos-jordprøve være ganske forskjellig fra en fra Mars. Phobos er sannsynligvis en tidligere asteroide. Månens materiale burde representere de originale bestanddelene fra den gang planetene ble dannet. Mars er på den annen side en planet med sin egen kompliserte geologiske historie, interne prosesser, vann og erosjoner.

I 1998 planlegger russerne å sende opp romfartøyer som skal inn i bane rundt Mars, landingsfartøyer (inklusive små kjøretøyer) og en ballong som skal drive i Mars-atmosfæren. Det vil ikke bli gjort et forsøk på å hente jordprøver fra Mars før etter århundreskiftet.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.