Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

RUS - Russlands nye bærerakett

Av Thomas Hinna

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 90, april-juni 1994, sidene 6-7 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

I 1991 fikk KB Photon (tidligere NPO Energias fabrikk i Samara, Russland) en kontrakt av det russiske rombyrået, for innen januar 1996 å produsere en modernisert, standardisert erstatning for Vostok-, Molnija- og Sojuz-bæreraketter. Den kommer til å bli kalt Rus. Dette vil innebære at disse tre bærerakettene vil bli satt ut av produksjon en gang mellom 1996 og 2000, som forventet.

Avledninger av grunnmodellen, bæreraketten R-7 Sputnik, har vært i produksjon siden 1956, altså 40 år i 1996. Den nye versjonen vil utvide produksjonen av denne enkle og meget pålitelige bæreraketten til langt forbi år 2000. Russlands evne til å tilby lavere kostnader for deres bærerakett-tjenester i det kommersielle markedet, blir forklart med den store langsiktige produksjonen av slike standardiserte bæreraketter. Bæreraketten Rus i dens forskjellige former er ventet å begynne testflyginger i 1996, 1997 eller i midten av den neste russiske femårsplanen.

Generell modernisering vil gjøre det mulig å øke nyttelastkapasiteten med mellom 500 kg og 800 kg. Den nåværende Sojuz-TM har en masse på 7070 kg. Bæreraketten Sojuz ble i utgangspunktet designet for å bære 7500 kg til en standard referansebane. Tilleggsbetingelser fra den russiske romorganisasjonen var at denne bæreraketten skulle kunne bære et bemannet Sojuz-TM-romfartøy fra Plesetsk til Mir 2-romstasjonen i en bane med en inklinasjon på 62/65°. Bæreraketten skulle også være kompatibel med de eksisterende oppskytingsanleggene for Molnija/Sojuz med så små modifikasjoner som mulig.

Det er fire Sojuz-oppskytingsplattformer i Plesetsk og tre i Bajkonur (nå kalt Tjuratam-kosmodromen).

Den nåværende tidsrammen for oppskytingen av Mir 2 er 1996-1997. KB Photon ble også bedt om å tilpasse to eksisterende nyttelastdeksler for Proton-bæreraketten til Rus-bæreraketten for ulike romfartøy. På den eksisterende Sojuz/Molnija-bæreraketten vil det bli gjort flere forbedringer i andre og tredje trinn. Det gamle Molnija-redningstrinnet vil bli erstattet av Phobos' akselerasjonstrinn. Det er en modifikasjon av det eksisterende Phobos-trinnet som allerede har vist å være meget pålitelig. Fra de eksisterende tegningene offentliggjort av KB Photon, er det tydelig at diameteren på bæreraketten Sojuz' siste trinn vil øke fra 2,66 m til 2,95 m. Det samme vil den øverste halvdelen av andre trinns støttekjerne. Det siste trinnet vil benytte en forbedret RD-461 med en skyvekraft på knapt 300 000 N i vakuum. Utskytningskraften for Molnija/Sojuz er henholdsvis 4,1 millioner newton og 4,1 millioner newton og massen er på 306 og 310 tonn. Alle trinnene, unntatt Phobos' starttrinn, vil bruke en kombinasjon av flytende oksygen og parafin som før.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.