Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Russisk Mars-kjøretøy tester ny manipulatorarm

Av Hans Trygve Jensen

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 90, april-juni 1994, sidene 4-5 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Prototypen til det russiske Mars-kjøretøyet, Marsokhod, har gjennomgått en ny serie med teletester av blant annet en ny manipulatorarm. Kjøretøyet er en del av Russlands Mars 96-ferd, som nå er utsatt til 1998, og ble testet i Mojave-ørkenen i California i slutten av mars.

Et internasjonalt team prøvde kjøretøyet ved Amboy-krateret via en mobiltelefonforbindelse i Anaheim om lag 170 km unna for å simulere Mars-operasjoner. Og på grunnlag av kommandoer i en simulator-database, med fakta om de nærmeste omgivelsene, fulgte kjøretøyet bestemte ruter.

Det er to nye trekk ved prototypen. Det ene er manipulatorarmen til McDonnell Douglas. Russland har en egen øvelsesversjon av denne armen, så modellen til McDonnell Douglas vil ikke bli noen del av Mars 96. Men selskapet høster likevel erfaringer med både armen og det russiske romprogrammet. At utskytningsdatoen blir utsatt til 1998 åpner bare muligheten for større deltakelse fra amerikansk side.

Det andre nye innslaget er en kraftigere datamaskin for bildebehandling og takling av hindringer om bord i selve kjøretøyet. Deltakerne i disse testene omfatter McDonnel Douglas, det russiske romforskningsinstituttet IKI, romfartøykonstruktør Babakin Center, Mobile Vehicle Engineering Institute som står for byggingen av kjøretøyet, Planetary Society samt NASAs Ames Research Center. Testene ble utført fra kongressen til National Science Teachers Association i Anaheim.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.