Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Månekjøretøy privatfinansiert ved hjelp av reklame?

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 24. årgang, nummer 89, januar-mars 1994, side 17 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

I et djervt framstøt mot å gjøre noe intet firma har gjort tidligere, planlegger et selskap i Virginia, USA å lande et ubemannet kjøretøy på Månen i 1997. Kjøretøyet skal danne fokus for et gigantisk kommersielt foretak.

Rick Tumlinson og med-direktørene hans i Luna Corporation har planer om å selge kringkastingsrettigheter til fjernsynsbilder nå kjøretøyet besøker stedet der Apollo 11 landet i 1969. De mener at bedrifter som driver fornøyelsesparker dessuten vil betale godt for at de besøkende der kan få kjøre kjøretøyet via fjernkontroll fra Jorden. Noen selskaper vil kanskje også være villige til å betale for å få produktene sine med på kjøretøyet.

Ifølge Tumlinson gjenstår det å utarbeide videre detaljer om prosjektet. Det hele avhenger av hva sponsorene er villige til å betale for. Selskapet anslår at prosjektet vil koste 90-120 millioner dollar.

Hittil har ikke Luna fått noen kunder som har tegnet noen kontrakter, eller bestemt seg for hvordan man skal få fraktet kjøretøyet til Månen. Et mulig fraktselskap er International Space Enterprises i San Diego, California, som har planer om å bruke russiske bæreraketter til å sende kommersielle nyttelaster til Månen.

Luna planlegger å lande kjøretøyet når landingsstedet til Apollo 11. Der vil det sirkle rundt landingsområdet, men ikke begi seg inn i eller forstyrre selve landingsområdet. Tumlinson sier de vil være meget nøye med dette.

Kjøretøyet vil bli konstruert av William Whittaker ved Carnegie Mellon University i Pittsburg, Pennsylvania, som også konstruerte Dante II, en NASA-robot som i juni 1994 skal ta seg ned i en vulkan. Forskere vil få anledning til å plassere vitenskapelige instrumenter på kjøretøyet, men de må betale for det. «Vitenskap er ikke drivkraften bak dette prosjektet,» skal Tumlinson ha uttalt.

I de siste 10-15 årene har det i USA vært satt fram mange forskjellige forslag og planer til kommersielle prosjekter i rommet, både i stor og liten målestokk. Svært få, om noen prosjekter av denne typen, er blitt realisert. Som regel har det endt med at risikovillige investorer har mistet det de har investert. Det er neppe dristig å spå at også dette prosjektet vil ende som en papirplan som aldri blir realisert.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1994 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.