Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Nakne stjernekjerner

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 88, oktober-desember 1993, side 45 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Astronomer som har studert kjernen i kulehopen M15 i Pegasus, har oppdaget en type stjerner forskjellig fra noe man før har observert. De er varmere og blåere enn de velkjente «blå etternølerne», som kan være dobbeltstjerner som har smeltet sammen. Den nyoppdagede stjernetypen ser ut til å være tidligere røde kjempestjerner som har mistet sine ytre atmosfærelag.

Guido De Marchi og Francesco Paresce (Space Telescope Science Institute) tok bilder av sentralområdet i M15 på flere ultrafiolette bølgelengder med Hubble-romteleskopets svakobjektkamera. Blant stjernene som var «pakket sammen» i det innerste lysåret av kulehopen, var 15 objekter med overflatetemperaturer på 30 000 K eller mer. De er mer lyssvake enn M15s mer typiske, blå stjerner og kunne være stjerner med små masser som var i ferd med å bli hvite stjerner. De Marchi og Paresce kunne imidlertid ikke se noen grunn til at slike objekter skulle være tett konsentrert i hopens kjerne.

Derimot vil massive stjerner synke dypt inn i kjernen etter hvert som de mister bevegelsesmengde til mindre massive stjerner gjennom mange nære passeringer. Denne prosessen, som kalles «kjernekollaps», kan allerede ha inntruffet i M15. I en kollapset kjerne vil en oppblåst rød kjempe, som bare har et svakt grep på sitt utstrakte hylster av en atmosfære, kunne miste eller nærmest få «skrelt bort» de ytre lagene på grunn av gravitasjonskreftene fra passerende stjerner. Dermed blottstilles kjerneområdet i disse røde kjempene.

De Marchi og Paresce mener denne prosessen foregår i M15, og slik forstyrrer den normale livssyklusen til den innerste populasjonen av røde kjemper. Hvis så er tilfelle, vil dette lede til en helt nye klasse med egenskaper forskjellige fra andre stjerner.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.