Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Skive rundt Fomalhaut

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 88, oktober-desember 1993, sidene 44-45 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Da astronomer oppdaget en gass- og støvskive rundt stjernen Beta Pictoris i 1984, var det første gang man fant en slik struktur rundt en hovedseriestjerne. Slike skiver er vanlige rundt stjerner på tidlige utviklingstrinn. Før en stjerne «slår seg til ro» på hovedserien, sender den imidlertid ut en kraftig stjernevind som blåser bort mye eller alt dette materialet. Å finne rester etter denne fasen kan for Solens og vår del gi viktige informasjoner om Solsystemet dannelse.

Nå er ikke Beta Pictoris alene lenger. Den 30. mars 1993 annonserte astronomer oppdagelsen av en skive rundt stjernen Fomalhaut. S. Alan Stern (Southwest Research Institute), Michel C. Festou (Observatoire Midi-Pyrénées) og David A. Weintraub (Vanderbilt University) brukte et 30 m-teleskop i Frankrike til å observere stjernen på 1,3 mm bølgelengde. Et radiokart de laget viser en konstentrasjon av stråling som svarer til en skive med en diameter på over 400 AU. (Til sammenlikning er store halvakse i Plutos bane 39,5 AU.)

Beta Pictoris og Fomalhaut er bemerkelsesverdig like (begge er av spektralklasse A3), men Fomalhaut er bare 22 lysår borte, som er 40 % av avstanden til Beta Pictoris. Å kartlegge skiver rundt stjerner i infrarødt er vanskelig. Grunnen er at selve stjernen må blokkeres fra detektoren, noe som også skjuler de indre delene av skiven. Radioobservasjoner er ikke underlagt slike begrensninger, av den enkle grunn at stjerner sender ut så lite radiostråling.

Både Beta Pictoris og Fomalhaut er blant flere stellare kilder som Infrared Astronomical Satellite oppdaget sender ut mer infrarød stråling enn forventet fra slike objekter. Basert på suksessen til Stern & Co, leter nå også mange andre radioastronomer etter skiver rundt andre kandidatstjerner.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.