Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Proxima Centauri

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 88, oktober-desember 1993, side 44 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Observasjoner foretatt med Hubble-romteleskopet har fått George F. Benedict (University of Texas) og kollegene hans til å revidere avstanden til Solens nærmeste stjerne, Proxima Centauri. Den gamle avstanden, som var bestemt fra 45 år med bakkebasert astrometri, var 4,22 ± 0,02 lysår. Den nye verdien, som er basert på dusinvis av observasjoner gjort med Hubble-romteleskopets finfølgesensorer siden mars 1992, er 4,249 ± 0,003 lysår. Selv om Proxima Centauri er lenger bort enn før antatt, er den fortsatt nærmere enn de to lyssterke stjernene Alfa Centauri, som ligger 4,34 ± 0,03 lysår borte (basert på målinger fra bakken).

Derimot er det ikke lenger så sikkert at Proxima Centauri er gravitasjonelt bundet til de to stjernene i Alfa Centauri-systemet.

I nesten 80 år har astronomer ment at Proxima Centauri går i bane rundt de to Alfa Centauri-stjernene. To britiske astronomer hevder nå at dette ikke er tilfelle.

Proxima, som er en rød dvergstjerne av størrelsesklasse 11, ligger 2° 11′ (som tilsvarer 0,21 lysår eller 330 ganger store halvakse i Plutos bane) fra Alfa Centauri A og B. Selv om dette er en forholdsvis stor fysisk avstand for et flerstjernesystem, ser alle tre stjernene ut til å bevege seg sammen gjennom rommet. Hvis Proxima går i en sirkelformet bane rundt Alfa Centauri, bruker den omtrent én million år per omløp.

Amatørastronomen Robert Matthews og teoretikeren Gerard Gilmore (Cambridge University) mener at forbindelsen mellom Proxima og Alfa bare er spekulasjon. De mener én million år er en altfor lang periode til at astronomer utvetydig kan beregne en bane for Proxima.

Deres egne beregninger, som er basert på publiserte data, viser at Proxima muligens beveger seg for raskt til at Alfa Centauri-paret gravitasjonelt kan holde på den. Hvis stjernene er dynamisk koblet til hverandre, burde hastighetene til Proxima og Alfa avvike med mindre enn 1 %. Noen data oppfyller dette kravet, men bare så vidt. Matthews og Gilmore anbefaler at man venter med å felle noen endelig dom til mer nøyaktige hastighetsmålinger er blitt gjort.

De to peker også på et annet problem. Alfa Centauri viser tegn til å være eldre enn Solens 4,6 milliarder år. Proxima er derimot en aktive blaffstjerne, noe som antyder en alder på under én milliard år, ifølge de forestillinger man i dag har om slike objekter. Kanskje er Proxima en uvanlig blaffstjerne eller kanskje den er en normal variant som ble fanget inn av Alfa Centauri i løpet av de siste én milliard år. Den enkleste forklaringen er imidlertid at Proxima ikke er gravitasjonelt bundet til Alfa.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.