Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Flekk på Uranus

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 88, oktober-desember 1993, sidene 43-44 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Da Voyager 2 passerte Uranus i januar 1986, sendte romfartøyet tilbake bilder av en planetatmosfære nesten uten trekk og strukturer. Nå har astronomer oppdaget at planetens atmosfære kanskje likevel ikke er så kjedelig. Forskere fra University of Chicago og University of Arizona har tatt nye bilder av Uranus som viser en mørk flekk omtrent 35° syd for ekvator. Flekken likner på den store mørke flekken Voyager 2 fant på Neptun da det passerte planeten i 1989.

Walter Wild og kollegene hans tok bildene av Uranus i nær-infrarødt 30, mars 1993 ved hjelp av et kamera med adaptiv optikk og ett av de seks 1,8 m-speilene som utgjør Multiple Mirror Telescope på Mount Hopkins i Arizona. Instrumentet kompenserte for uskarpheten som lufturoen eller turbulensen i atmosfæren introduserer på bilder tatt fra bakken. Dermed kunne de ta bilder med en vinkeloppløsning på 0,5″. I tillegg til den mørke flekken, som er nær sentrum av planetskiven på bildet som ledsager denne notisen, viser bildene et lyst område og et svakt, uregelmessig, mørkt bånd nær polen.

«Jeg mener at vi bør se på Uranus fordi alle andre sier Uranus er blek og uinteressant,» sier Wild. «Nettopp derfor burde vi overvåke den - sannsynligvis hadde den bare noen dårlige uker da Voyager 2 passerte.» Wild mener også det er tenkelig at flekken var der da Voyager 2 fløy forbi Uranus i 1986, men at den ikke ble sett fordi romfartøyets kameraer tok bilder i synlig lys, ikke infrarødt.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.