Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Asteroide passerte mellom Jorden og Månen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 88, oktober-desember 1993, side 43 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Ingen visste det da, men 20. mai 1993 passerte en liten asteroide mellom banene til Jorden og Månen. Tom Gehrels fikk objektet med på flere bilder som ble tatt under patruljering av himmelen med det 0,9 m store Spacewatch-teleskopet 21. mai. Det kom også med på ytterligere ett bilde tatt 22. mai. Disse bildene var tilstrekkelig til at Brian Marsden (Minor Planet Center i Cambridge, Massachusetts) konkluderte med at 1993 KA2 «bommet» på Jorden med bare omtrent 140 000 km. Det er mindre enn halvparten av avstanden til Månen og slår alle tidligere rekorder for en asteroide eller komet.

Da legemet først ble oppdaget, var det av størrelsesklasse 18,5. Antakelig er det bare 5-11 m i diameter, noe som gjør det til det minste fremmede legeme som er observert utenfor Jordens atmosfære. Banen hadde en inklinasjon på bare 3° til ekliptikken, og fører 1993 KA2 innenfor Venus-banen med 3,3 års mellomrom. Nå er det på vei utover igjen, langs en bane som vil bringe det nesten ut til Jupiter.

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Den lille asteroiden 1993 KA2 passerte 20. mai 1993 bare 11 jorddiametre fra oss, etter at det 5 timer tidligere passerte nesten like nært Månen. Dette CCD-bildet fra Spacewatch-teleskopet ble tatt klokken 6.39.29 norsk tid 21. mai og viser 1993 KA2 som en 3,6′ lang strek. På det tidspunkt beveget asteroiden seg over himmelen med en vinkelhastighet på 34° per døgn. (James Scotti, University of Arizona)

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.