Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Instrument fra Universitetet i Bergen opp i verdensrommet, men dessverre...

Av Norsk Romsenter

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, oktober-desember 1993, side 37 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Et fjernmålingsinstrument, som delvis er utviklet og bygget ved Fysisk institutt, Universitetet i Bergen, er om bord i den amerikanske satellitten NOAA-13 som ble skutt opp fra Vandenberg-basen i California mandag 9. august kl. 1202. Satellitten går i polar bane i 870 km høyde og bruker 102 minutter pr. omløp. Oppskytingen gikk teknisk sett meget godt.

Men dessverre sluttet satellitten å virke etter knappe to uker fordi en del av strømforsyningsanlegget brøt sammen.

Hovedformålet med satellitten var å overvåke miljøet på Jorda, og valget av bane gjorde at den kunne observere hele jordoverflaten i løpet av 12 timer.

Fysisk institutt ved Universitetet i Bergen har i samarbeid med firmaet Prototech i Bergen, utviklet og bygget deler av et instrument, kalt MAXIE, som skulle kartlegge nedbøren av elektroner fra det nære verdensrommet. Slik nedbør skaper såkalt røntgen-nordlys, og ved at MAXIE avbilder røntgenstrålingen fra satellitthøyde, kan utbredelse og energi til elektronnedbøren kartlegges både på dag- og nattsiden av jorda. Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd (NAVF).

MAXIE ble slått på før satellitten døde og instrumentet virket helt etter spesifikasjonene. Men på grunn av den korte operasjonstiden mottok man i Bergen dessverre bare noen få data.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.