Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Vellykket rakettkampanje fra Andøya

Av Norsk Romsenter

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, oktober-desember 1993, side 34 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Klokken 2223 GMT, 28. juli, ble «Dusty», den første av to store, instrumenterte forskningsraketter i den internasjonale rakettkampanjen TURBO, skutt opp fra Andøya Rakettskytefelt. 1. august kl 0146 GMT fulgte «Cone» etter. Begge oppskytingene var meget vellykkede, dataoverføringen fra eksperimentene til bakken gikk etter planen, og nyttelasten ble berget etter å ha landet i havet i fallskjerm 40 nautiske mil fra land.

Forskere fra Tyskland, Sverige og Norge deltok i kampanjen, som har til hensikt å skaffe oss kunnskap om to fenomener i ca 85 km høyde. Forskerne ønsker informasjon om lysende nattskyer, dessuten er det observert kraftige radarekkoer fra de samme områdene som man til nå ikke har noen forklaring på. En teori som forskere ved Universitetet i Tromsø har, er at ekkoene skyldes ladede støvpartikler. Dette er en teori som nå testes ut ved raketteksperimentet. Foruten dataoverføring fra 85 km til bakken, ble det tatt prøver av atmosfæren i den interessante høyden. Prøvene ble bragt ned med nyttelasten i en forseglet boks. Dette er første gang man fra Andøya Rakettskytefelt har tatt fysisk ned fra verdensrommet eksempler på det man ønsker å studere. Forskningsresultatene må vi vente på, men forholdene var nær ideelle så vi kan håpe på det beste. Teknisk fungerte alt som det skulle, særlig viktig er det at berging av nyttelastene etter at de har havnet i havet i fallskjerm, nå er blitt en rutineoperasjon. 11 av 14 bergingsoperasjoner til nå vært vellykket, og de tre mislykkede må anses inngå i en utprøvingsfase med ny teknologi.

Samarbeid

For å bestemme det optimale avfyringstidspunktet for rakettene, trenger den ansvarlige forskeren informasjon om de fenomenene som skal undersøkes. Under Turbo-kampanjen ga EISCAT ved Tromsø informasjon om styrken av radarekkoer fra det interessante laget, mens et svensk fly over Sundsvall observerte de lysende nattskyene. Paradoksalt nok ser man ikke skyene fra steder rett under dem, der er det midnattsol. Man må under horisonten, mao lengre syd, til den mørke natten, for å observere de lysende nattskyene.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.