Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Russisk bærerakett med vinger

Av Per Olav Sanner

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, oktober-desember 1993, side 19 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Moskvas sentrale forskningsinstitutt for maskinbygging jobber med utvikling av en ubemannet bærerakett med høy nyttelastkapasitet. Raketten, kalt Norma, skal benytte seg av motorer utviklet for den mislykkede sovjetiske måneraketten N-1. Den skal utstyres med vinger slik at den kan returnere til en landingsstripe for å brukes på nytt. To sett med vinger utstyrt med jetmotorer foldes langs siden av første trinn. Andre trinn bygges inn i dette. Tredje trinn skal også være gjenbrukbart. Etter utplassering av nyttelasten skal det lande på Jorden ved hjelp av bremseraketter og systemer for demping av nedslaget. Alle motorer i raketten skal drives av oksygen og parafin, og man bygger den slik at den skal kunne gå inn i jordbane selv om flere av motorene i første trinn skulle svikte.

Startvekt for raketten skal være om lag 2400 tonn, og den skal kunne levere en nyttelast på omtrent 77 tonn i en banehøyde på 200 km. Det er over det dobbelte av hva romfergen kan klare. Selve raketten er tenkt utviklet for så «lite» som 750 millioner dollar. Som en del av konseptet tenker man seg også en ny type oppskytingsrampe som skal kunne benyttes av Titan 4, Ariane 5, Zenit og Energia. Utvikling av rakett og rampe vil til sammen koste rundt 1,3 milliarder dollar, noe vestlige talsmenn mener er et vel optimistisk overslag. Med utgangspunkt i 20 oppskytinger har russerne regnet ut at kostnadene ved å sende 1 kg til jordbane vil kunne senkes til 357 dollar. Både fra tysk, fransk, kinesisk og nederlandsk hold skal det være interesse for prosjektet.

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Denne NK-33-rakettmotoren ble utviklet til den gigantiske N-1-raketten, som var ment å skulle bringe sovjetiske kosmonauter til Månen. 30 stykk av motoren i første trinn utviklet en skyvekraft på 4620 tonn. N-1 endte som en godt hemmeligholdt fiasko.(TP/SIC)

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.