Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Nye Small Explorer-prosjekter

Av Per Olav Sanner

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, oktober-desember 1993, sidene 8-9 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

NASA har valgt ut fire forslag for videre studier i konkurranse om to plasser i sitt Small Explorer-program for hyppige og billige romfysikkforsøk. De to finalistforslagene vil bli skutt opp med Pegasus-bæreraketter i 1996 og 1997.

NASAs plan for Small Explorer-romfartøyer er at de skal ha en masse på om lag 230 kg og koste i gjennomsnitt 35 millioner dollar å utvikle, inkludert de vitenskapelige instrumentene.

Det første Small Explorer-fartøyet var SAMPEX (Solar Anomalous and Magnetoshperic Particle Explorer), som ble skutt opp i juli 1992. (Se artikkelen Nytt strålebelte oppdaga av Small Explorer-satellitt i Nytt om Romfart nummer 87, 1993, sidene 5-6.) Neste fartøy, FAST (Fast Auroral Snapshot Explorer), skal opp i august 1994. SWAS (Submillimeter Wave Astronomy Satellite) følger så i juni 1995.

De fire kandidatprosjektene som vil bli videre utredet i studier på ti måneder er:

  • JUNO (Joint Ultraviolet Night Sky Observer). Dette forsøket går ut på å foreta fotometriske og spektroskopiske undersøkelser av himmelen i det ultrafiolette området. En gruppe på tolv amerikanske og italienske forskere samarbeider her med Italian Space Agency.
  • POEMS (Positron Electron Magnetic Spectrometer). Oppgaven er å måle forholdet mellom positroner og elektroner i kosmisk stråling som en funksjon av tid og energi.
  • TRACE (Transitional Region and Coronal Explorer). Her vil man observere Solen for å studere sammenhengen mellom dens magnetiske felter og plasmastrukturer.
  • WIRE (Wide-field InfraRed Explorer). Det siste av de foreslåtte prosjektene går ut på å studere utviklingen av galakser med en kryogenisk nedkjølt detektor for infrarød stråling.
 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.